Hlavní obsah

Brno láká: Zažijte totalitu po třiceti letech

Obří černý balon na náměstí v Brně? Zažijte totalitu po třiceti letech.Video: Markéta Kunclová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zrychlený dech, praskající větve a výstřely ze všech stran. Přeběhnutí železné opony zažijí návštěvníci multimediálního projektu Totalita. Do předlistopadových událostí diváky vtáhne trojrozměrná projekce a videomapping v kopuli speciálního balonu. Do soboty bude v Brně, pak se přesune do dalších měst.

Článek

Zažít totalitu na vlastní kůži mohou návštěvníci černého balonu na brněnském náměstí Svobody. Čeká tu na ně speciální videoprojekce, která je provede předlistopadovými událostmi. „Chceme především mladým lidem přiblížit, jak komunistický režim skutečně vypadal,“ řekl Lukáš Nádvorník ze společnosti Media Park, která projekt organizuje.

U vchodu projekčního dómu čekají příslušníci Veřejné bezpečnosti. Obušky vyhrožují fotografům nebo po návštěvnících vyžadují občanské průkazy. „Řada lidí má respekt, někteří se opravdu bojí. My jsme tady hlavně proto, abychom dokreslovali atmosféru a vysvětlili příchozím, co uvnitř stanu najdou,“ popsal PR manažer projektu Totalita René Kekely v uniformě příslušníka Veřejné bezpečnosti.

Samotná projekce trvá dvacet minut a ukazuje sekvenci událostí od roku 1948 do roku 1989. Organizátoři cílí hlavně na emoce. Divák zažije třeba zadržování na hranicích, okupaci nebo demonstraci na Národní třídě. „Cílem je mladé lidi zaskočit. Chceme docílit toho, že po projekci zajdou za rodiči nebo prarodiči a zeptají se, jak se jim žilo a zda se toto opravdu dělo,“ vysvětlil Nádvorník.

Po projekci na část otázek odpoví doplňkové informační panely před stanem, které popisují, jak se znaky totality projevovaly v každodenním životě. Pomocí QR kódů si návštěvníci mohou pustit i archivní videa z minulého režimu. Třeba proces s Miladou Horákovou, reportáž z vojenské přehlídky na Letenské pláni nebo studentskou demonstraci ze 17. listopadu.

Mladší generace podle organizátorů nemá často o událostech před revolucí ponětí. Pro některé studenty byla ale projekce spíše připomenutím. „Bylo to zajímavé, za dvacet minut jsme se toho dozvěděli docela hodně. Myslím si ale, že hodně lidí ví, co se tady dělo,“ hodnotila projekci Natálie Chytrá z brněnského gymnázia.

Projekt je určený hlavně pro lidi, kteří totalitu nezažili. V Brně by ale podle organizátorů měli přijít i jejich rodiče a prarodiče, aby si komunistický režim připomněli. „Na sociálních sítích máme spoustu reakcí, že totalita neexistovala,“ prozradil Nádvorník. Podle něj je to ale důkaz, že jsou tady správně. „Překvapilo nás to. Projekce by tu měla být asi déle,“ dodal. Sám na revoluci vzpomíná jako na dobu bezmoci. „Nemohli jste si pustit film nebo číst knížku, kterou jste chtěli. A už vůbec nebylo bezpečné říkat, co jste chtěli,“ vzpomíná.

Týdenní videoprojekce stojí jeden milion korun. Podle Nádvorníka částka zahrnuje jak velký počet projektorů, panely nebo produkci, tak i pronájem černého balonu. „Hledali jsme prostor, který bude dostatečně ošklivý a bude symbolizovat to zlo, které je uvnitř,“ řekl Nádvorník.

Vstupné návštěvníci neplatí, finančně projekt podpořilo město Brno. „Zahajujeme tím sérii akcí, které budou připomínat třicet let od sametové revoluce,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Na stojanech u stanu si mohou kolemjdoucí vyzvednout také slovníček zapomenutých pojmů, který připravilo město. Dozví se tak, co znamená výraz subotnik, mánička nebo Fučíkárna.

Putovní projekt multimediálního průvodce odstartoval v Českých Budějovicích, kde během týdne dorazilo přes sedmnáct tisíc návštěvníků. Instalace je přístupná každý den od půl deváté do sedmi hodin do večera. Dopolední hodiny jsou určené hlavně školám, které si mohou konkrétní čas rezervovat na webu. Po Brně se projekce přesune do Plzně a končit bude 17. listopadu v Praze na Karlově náměstí.

Reklama

Související témata:

Doporučované