Hlavní obsah

Brno postaví bezpečnější cestu pro cyklisty na výjezdu z Lesné do Soběšic

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Brno postaví bezpečnější cestu pro cyklisty na výjezdu z Lesné do Soběšic. Radní schválili záměr postavit podél Dusíkovy ulice nové zpevněné chodníky i s vjezdem pro cyklisty. Dnes cyklisté jezdí mezi auty, nebo po chodníku.

Článek

Městští radní schválili záměr postavit podél Dusíkovy ulice nové zpevněné chodníky i s vjezdem pro cyklisty a také účelovou komunikaci, které bude možné později propojit s připravovanou cyklostezkou z Lesné do Soběšic.

Stavět by se mohlo na začátku příštího roku a hotovo má být za půl roku, cena je 11 milionů korun. „Pro cyklisty se jedná o nebezpečný úsek, přitom jich zde jezdí hodně. Ve všední dny okolo 180, o víkendu až 250 denně,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Výjezd z Lesné slouží především rekreační cyklistice, protože se tudy lidé dostávají k Panské líše a přes Bílovice do údolí Svitavy, nebo na lesní cesty na sever od Brna. Cílem stavby je oddělit cestu pro cyklisty a pro auta. I když totiž někteří využívají chodníky, část cesty stejně musí jet po silnici.

Směrem z centra vznikne nová účelová komunikace o délce 130 metrů, na ni naváže 80 metrů chodníku a upraví se 300 metrů chodníku za zastávkou Brechtova. „Rozšířený chodník bude tři metry široký a bude možné po něm jezdit i na kole,“ uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Směrem do centra se na stejnou šířku rozšíří chodníky v délce 150 metrů a i tady budou moc jezdit cyklisté. Za Lesnou už se nyní dá jet po poměrně dobré polní cestě. Kdy vznikne cyklostezka, jasné není. O její pokračování přes Útěchov až do Vranova usilují právě Vranovští. Dnes se do této oblíbené turistické oblasti dostávají cyklisté převážně po silnici.

Reklama

Doporučované