Hlavní obsah

Brno za 2,4 milionu zrekonstruovalo cesty na hřbitově ve Slatině

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Brno za 2,4 milionu korun zrekonstruovalo cesty na hřbitově ve Slatině. Byly v havarijním stavu. Město v minulosti investovalo do hřbitova miliony na jeho rozšíření.

Článek

Hřbitov prochází v posledních letech proměnou. „Během několika let město a správa hřbitovů investovaly do slatinského hřbitova několik milionů korun. Nejdříve byl v roce 2017 rozšířen o 1600 metrů čtverečních za 3,8 milionu korun. V následujícím roce stavbaři opravili za více než půl milionu korun páteřní komunikaci. V letošním roce jsme se zaměřili na ostatní cesty,“ uvedl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL).

Podle něj pracovníci staré povrchy cest vybourali a vyvezli k ekologické likvidaci. Poté vznikly nové komunikace. Práce se uskutečnily od května do srpna. „Slatinský hřbitov byl historicky už čtyřikrát rozšiřován, naposledy v roce 2017. Z úrovně městské části jsme v posledních letech opravili středový kříž, farní hrob a čestný hrob umučených a zemřelých v době nesvobody v letech 1939–1945. Řada oprav byla završena kompletní rekonstrukcí chodníků, které už byly v havarijním stavu napříč celým hřbitovem,“ uvedl místostarosta městské části Brno-Slatina Martin Krytinář (KDU-ČSL).

Obyvatelé Slatiny podle města původně pohřbívali zesnulé ve Šlapanicích, od roku 1715 i v Líšni. V roce 1872 byl založen samostatný hřbitov, který se v roce 1913 dočkal ohrazení a vznikla tam kaple. Rozloha hřbitova přesahuje 6000 metrů čtverečních. Kapacita je 882 kopaných a 585 urnových hrobů.

V Brně je 11 hřbitovů, dohromady mají asi 100.000 hrobových míst. Ústřední hřbitov je největší, má kolem 80.000 míst. Další hřbitovy mají městské části Komín, Královo Pole, Jehnice, Líšeň, Řečkovice, Slatina, Soběšice, Tuřany, Žebětín a Židenice.

Reklama

Související témata:

Doporučované