Hlavní obsah

Česká pošta prodá budovu na brněnském hlavním nádraží v elektronické aukci

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Budova pošty u brněnského hlavního nádraží, jejíž podobu navrhl architekt Bohuslav Fuchs, by měla v polovině října změnit majitele. Česká pošta, která funkcionalistickou stavbu vlastní, ji prodá v elektronické aukci 13. října.

Článek

„Česká pošta řeší budoucnost této budovy delší dobu. Budova je pro Českou poštu nevyhovující, neekonomická, budova je zbytečně naddimenzovaná. V současné době je ze dvou třetin nevyužitá. V budově máme celkem tři haly pro veřejnost, které jsou obsluhovány separátně a díky tomu máme vyšší provozní náklady,“ uvedl Vysoudil.

Přestože by se prodej měl uskutečnit letos v říjnu, pobočka zůstane podle něj otevřená nejméně do poloviny příštího roku. Česká pošta hledá možnosti, jak pobočku přesunout do jiných prostor poblíž hlavního nádraží, které je důležitým dopravním uzlem.

„Nyní jednáme s obchodním centrem Letmo, abychom pobočku zachovali v blízkosti dopravního uzlu a autobusového i vlakového nádraží. Předpokládaný přesun je plánován na 2. čtvrtletí příštího roku,“ dodal Vysoudil. Aby nápor na novou pobočku nebyl příliš velký, zřídí pošta další pobočku na opačném konci města, a to v prostorách Šumavská Tower v městské části Královo Pole.

Nádražní pošta podle návrhu Bohuslava Fuchse byla postavena na konci 30. let minulého století jako provizorium. Už tehdy se uvažovalo o přesunu brněnského nádraží, proto Fuchs budově navrhl lehkou ocelovou konstrukci, aby byla snadno rozložitelná. Raritou budovy je v současnosti výtah paternoster, který nechala pošta v roce 2013 opravit do provozuschopného stavu. V 80. letech prošla budova částečnými opravami, ale v současnosti potřebuje celkovou rekonstrukci.

Reklama

Doporučované