Hlavní obsah

Brno revitalizuje zeleň na třech místech za sedm milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno investuje sedm milionů korun do tří projektů zahrnujících úpravu či revitalizaci zeleně, více než polovinu nákladů získalo z Národního programu Životní prostředí a ze stejnojmenného operačního programu.

Článek

Vedení města o tom informovalo v tiskové zprávě.

Dotace město získalo na revitalizaci zeleně spodního sídliště Černovice, na úpravu a dosadbu zeleně v Chládkově ulici v Žabovřeskách a na projekt přírodní zahrady v mateřské škole Veslařská.

Finančně nejnáročnější je obnovení zeleně na černovickém sídlišti, které vyjde na 3,7 milionu korun, dotace pokryje 1,9 milionu. Ve výsledku má vzniknout upravené území, kde zůstanou současné stromy a přibude nová výsadba stromů a keřů. Obnovou projdou také travnaté plochy. Rozmanitější prostředí má být přínosem nejen pro obyvatele sídliště, ale také pro ptáky a hmyz.

Úprava a dosadba vegetace v Chládkově ulici v Žabovřeskách vyjde na 2,8 milionu korun, dotace pokryje 1,5 milionu. „Zaměřuje se na založení trávníků, úpravu a pročištění korun stromů i keřového porostu a dosadbu zeleně tam, kde je to třeba. Vzniknou zde také ptačí budky nebo zimoviště pro drobná zvířata,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Nejméně finančně náročným projektem je vybudování přírodní zahrady v mateřské škole Veslařská. „Za 587 209 korun vzniknou v prostoru zahrady školky herní a didaktické přírodní prvky, také zde budou vysazeny dřeviny. Větší počet vzdělávacích aktivit tak bude možné přesunout do venkovního prostoru, což je vhodné nejen z hlediska současné epidemické situace, ale zejména s ohledem na prodloužený provoz této mateřské školy. Projekt získal dotaci ve výši 499 128 korun, což odpovídá 85 procentům nákladů,“ doplnil náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Reklama

Související témata:

Doporučované