Hlavní obsah

Žít jen pro olympijskou medaili? To by bylo smutné, říká bronzový šermíř

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl fleretista Alexander Choupenitch.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Čeští sportovci v Tokiu sbírají medaili za medailí. A letos i ve sportu, kde běžně nebodují  v šermu. Bronz z Tokia přivezl fleretista Alexander Choupenitch. Jak velký úspěch to pro český sport je?

Alexander Choupenitch byl hostem Ptám se já.

Brněnský rodák s běloruskými kořeny si svou první medaili z olympiády vybojoval v sedmadvaceti letech. Už po příletu do Česka vtipkoval, že bronzem to rozhodně nekončí. „Jaká je moje motivace do budoucna? No tak… skončil jsem třetí, tak jsou tam ještě dvě motivace. Stříbro a zlato,“ žertoval po návratu do Česka.

Ptám se já ale přiznal, že jen o medailích pro něj jeho sport rozhodně není: „Den olympiády pro mě teoreticky nic nemění, co bylo předtím, pořad zůstává. Kdybych žil kvůli jednomu dni, tak to by bylo strašně náročné. Vážím si té cesty, vždyť je strašně zajímavá. Třeba to, že se mi nedaří, pak se mi zase daří a jak se to mění,“ řekl, ale také přiznal, že získanou medaili nosí zatím stále u sebe: „Krabičku jsem ještě nedostal, ta chodí po olympiádě. Zatím to nosím v ponožce.“

Ještě před samotným výkonem se prý Choupenitch musel poprat s podstatným problémem: „Byla to nervozita. Z toho, že jsem měl pocit, že mi všechno jde, druhý den to šlo méně a já si říkal, že to dva dny před olympiádou není dobře, ale vyřešil jsem to v sobě,“ vysvětlil v rozhovoru.

Co ale na jeho psychiku nemělo dopad, byla prý absence diváků na hrách. Situace prý byla přesně taková, jak čekal. A aby se nenechal „vyvést z koncentrace“ rozhodl se navíc medailista na olympiádu dorazit po své ose a na poslední chvíli. „Plánoval jsem to od začátku, i když jsem riskoval to, že bych se nestihl přeladit časově. Věděl jsem, jak jsem na minulé olympiádě reagoval na to, že jsem tam byl dlouho předtím,“ prozradil Choupenitch.

Svým rozhodnutím se fleretistovi dost možná podařilo vyhnout osudu, který zasáhl některé jiné olympioniky, kteří se zúčastnili letu pod taktovou Českého olympijského výboru. Právě po jejich příletu odhalily testy přítomnost covidu u stolního tenisty Pavla Širučka, silničního cyklisty Michala Schlegela a plážových volejbalistů Ondřeje Perušiče a Markéty Nausch Slukové.

Podle Choupenitche jde o velmi nešťastnou událost, ale věří, že nikdo nechtěl, aby k ní došlo. „Najít jednoho viníka je složité. Ale díky bohu se to včas zastavilo,“ dodal.

Brněnský fleretista s běloruskými kořeny hovořil i o tom, jak finančně náročný šerm je. Uvědomuje si prý, že takovou podporu jako on nikdo v Česku nemá. „Můj plat je ale jako průměrný český plat. Jsem státní zaměstnanec. Není to jako u fotbalistů nebo hokejistů. Ale musí zvítězit hlavně láska k tomu, co děláte. Kdyby mi řekli, že mi nikdo nedá nic, budu klidně jezdit s Uberem, abych to mohl dělat,“ dodal.

Jaké byly jeho začátky? A kde plánuje sbírat další medaile?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci. Podívat se na něj můžete také ve videu:

Alexander Choupenitch získal v Tokiu bronzovou medaili v šermu.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované