Hlavní obsah

Brusel: Audit o střetu zájmů je definitivní, Česko musí konat

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Zpráva evropských auditorů ohledně střetu zájmů Andreje Babiše dorazila do Česka už v pátek, ministerstvo pro místní rozvoj ji ale zatím nezveřejnilo.

Článek

Evropský audit, který v pátek dorazil do Česka, není finální zprávou, tvrdí ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). České úřady ji podle ní budou ještě rozporovat.

Podle Bruselu ale ministryně neříká pravdu. „Skutečně jde o finální zprávu,“ reagoval na prohlášení Dostálové mluvčí Evropské komise, kterého oslovil server iRozhlas.cz. Podle něj už má Česko zahájit doporučená opatření.

„Nejdříve musíme – v daném termínu – zaslat český překlad zprávy. Poté budou mít české úřady dva měsíce na to, aby zaslaly zprávu, jak plní obsažená doporučení,“ řekl serveru mluvčí.

Zpráva dorazila v pátek a její obsah zatím není veřejný. Jak ale informoval v neděli týdeník Respekt s odvoláním na dva zdroje, auditoři potvrdili svůj předchozí závěr, že český premiér je ve střetu zájmů.

Ministryně Dostálová uvedla, že zprávu nezveřejní, protože Evropská komise ji považuje za důvěrnou.

Sám Andrej Babiš ovšem naznačil, že audit pro něj nedopadl dobře, když v Otázkách Václava Moravce řekl: „Je zcela absurdní, že Brusel vykládá český zákon, navíc úplně nesmyslně, když zákon lex Babiš byl namířen pouze proti mně s cílem vyštvat mě z politiky. Lex Babiš jsem dodržel, postupoval jsem přesně podle něj, vložil jsem firmu do svěřenských fondů,“ řekl premiér.

Reklama

Doporučované