Hlavní obsah

Bruselská radnice přesvědčuje cizince, aby přišli ke komunálním volbám

Bruselská radnice přesvědčuje cizince, aby přišli k volbám.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Třetinu obyvatel Bruselu tvoří cizinci, většinou úředníci v institucích Evropské unie. Naprostá většina z nich se může účastnit komunálních voleb, dělá to ale pouhých čtrnáct ze sta. Bruselská radnice se před říjnovými volbami snaží cizince přesvědčit, aby využili svá práva.

Článek

Třetinu obyvatel Bruselu tvoří lidé, kteří díky evropskému občanství nebo dlouhodobému pobytu v Belgii mají volební právo v komunálních volbách, často o tom ale nevědí.

Mezi Belgičany je volební účast velmi vysoká. Ve volbách do obecních zastupitelstev překračuje devadesát procent. Ze zákona je dokonce povinná, od roku 2003 se ale pokuty za porušení zákona nevybírají.

Bruselští politici nyní hledají způsob, jak k volbám přivést i občany jiných zemích. Těch chodí k místním volbám pouhých čtrnáct procent. Radnice proto spolupracuje s několika think tanky a nevládními organizacemi, které zvyšují povědomí společnosti o občanských právech.

Každý občan Evropské unie má právo volit i kandidovat v komunálních volbách kterékoliv členské země, ve které žije. Některé země poskytují výjimku různým dalším skupinám obyvatel, například v Británii jsou to občané zemí Commonwealthu. Belgie kromě občanů EU umožňuje účast na komunálních volbách také dalším rezidentům, kteří v místě voleb žijí alespoň pět let. Před volbami se stačí zaregistrovat.

31. července končí lhůta pro registraci cizinců před říjnovými volbami v Bruselu. Podle místní radnice je klíčové, aby se do lokální politiky zapojili také cizinci, kterých v Bruselu nejméně 100 000 pracuje přímo pro orgány Evropské unie. EU dlouhodobě deklaruje, že staví svoje společenství na politické participaci a principu subsidiarity.

Reklama

Doporučované