Hlavní obsah

Žádný diktát Bruselu neexistuje. Zeman pro nás není důležitý, říká jeden z nejvlivnějších lidí v EU

Obzor Filipa Horkého přímo ze srdce EU. V Bruselu odpovídá Guy Verhofstadt.

 

Reklama

Doufám, že Česká republika bude jedním z vůdčích hlasů reformy EU. Měli byste stát ve středu EU, Andrej Babiš to moc dobře chápe, říká bývalý belgický premiér a šéf skupiny ALDE Guy Verhofstadt.

Článek

„Omlouvám se českému prezidentovi, ale pro nás je mnohem důležitější, jak se chovají česká vláda a premiér. Znepokojuje mě jen to, že má prezident Zeman podporu pravicových a levicových extremistů. To znepokojuje mnoho lidí v Evropské unii. Spoléháme ale na to, že se Parlament a vláda nebudou ubírat cestou nacionalismu a populismu,“ říká v rozhovoru přímo z budovy Evropského parlamentu v Bruselu Guy Verhofstadt.

Evropská unie podle něj musí projít zásadní reformou, která bude znamenat méně byrokracie a více prostoru pro řešení skutečných problémů. „Potřebujeme ČR, která je proevropská. Potřebujeme podporu České republiky při dalším budování Evropské unie. Nedokážu si představit další Evropu bez východní a střední Evropy,“ dodává.

Verhofstadt šéfuje v Evropském parlamentu skupině ALDE. Součástí této skupiny je i hnutí ANO, které vede současný premiér v demisi Andrej Babiš. V rozhovoru došla řeč i na to, jak vnímá ČR vedenou Babišem a Zemanem. „Nechci si utvářet názor na Českou republiku na základě toho či onoho politika. Problém Andreje Babiše bude řešit české soudnictví, EU do toho nemá nijak zasahovat. Všechny jeho výroky byly od voleb jasně proevropské,“ říká k tomu Verhofstadt.

Jak se dívá na kritiku povinných evropských kvót? Chápe skeptický postoj Čechů k Evropské unii? Zklamaly ho výsledky českých prezidentských voleb? Na rozhovor Filipa Horkého přímo z Bruselu se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované