Hlavní obsah

Mladý talent Bucha vypověděl v Edenu smlouvu a podepsal s Plzní. Slavia se bude bránit právní cestou

Foto: Profimedia.cz

Pavla Buchu už v červenobílém dresu neuvidíme.

Reklama

Válka mezi fotbalistou Pavlem Buchou a Slavií Praha pokračuje. Mladý záložník vypověděl v pražském klubu smlouvu a obratem podepsal novou čtyřletou ve Viktorii Plzeň. Sešívaní ale už nyní plánují protiútok.

Článek

Slavii akutně hrozí, že Pavel Bucha odejde z klubu zcela zdarma. A to rok před vypršením kontraktu, který se rozhodl vypovědět. A podepsat vzápětí nový s Viktorií Plzeň. Věc se patrně přesune k dalšímu řešení před rozhodčí orgány Fotbalové asociace ČR.

Celý spor začal, když mladý záložník Slavie Pavel Bucha před několika dny odmítl prodloužit ve Slavii kontrakt, který mu klub nabídl. Názorově se obě strany jednání rozešly zejména v otázce případné výstupní klauzule kontraktu.

Agentura Sport Invest, která dvacetiletého záložníka zastupuje, prosazovala na základě instrukcí od svého klienta vložit do nové smlouvy výstupní klauzuli v hodnotě 1,5 milionu eur, s možností ji v čase navyšovat. S tím však vedení Slavie v čele s Jaroslavem Tvrdíkem v žádném případě nesouhlasilo.

Slavia se rozhodla řešit situaci tak, že vykázala hráče Buchu do juniorky. A agentuře Sport Invest, jejímž šéfem je Viktor Kolář, vypověděla jakoukoli budoucí spolupráci.

Podle zdrojů Seznamu nereagovala Slavia v uplynulých dnech na nabídku Viktorie Plzeň na Buchův standardní přestup, a to za 15 milionů korun.

Dvacetiletý záložník se tedy v souladu s novými regulemi FIFA rozhodl vypovědět smlouvu na základě porušení kontraktu ze strany klubu, zejména kvůli veřejné dehonestaci.

To může souviset s tím, že Slavia zveřejnila svůj dopis Asociaci fotbalových agentů, v němž ze svého pohledu velmi kriticky popisovala jednání Buchy a jeho agentury v průběhu jednání.

Tomáš Syrovátka, člen představenstva Slavie, zase na sociálních sítích nazval Buchu „cucákem”.

Hráč Pavel Bucha tedy svůj kontrakt se Slavií vypověděl minulý týden a stal se volným hráčem, kterého dnes podepsala zcela zdarma Viktoria Plzeň.

„Dvacetiletého záložníka podepsala Viktoria na čtyři roky jakožto volného hráče bez registrované profesionální smlouvy,“ píše se na webu Viktorie Plzeň. „Celá záležitost se urodila velmi rychle, nicméně shoda s trenérským týmem Viktorie byla jednoznačná. Pavel Bucha je prototypem moderního středního záložníka, který zvládá na vysoké úrovni veškeré herní činnosti,“ dodal generální manažer Viktorie Adolf Šádek.

Červenobílí se ale proti krokům svého odchovance hodlají ohradit a finanční ztrátě bránit. „Slavia obdržela výpověď smlouvy Pavla Buchy. Hráč následně přestal plnit smluvní povinnosti k SK Slavia Praha, respektovat pokyny nadřízených a neúčastnil se tréninků,“ píše se na webu Slavie s tím, že se klub bude bránit právní cestou.

„Je potřeba zdůraznit, že úloha aparátu FAČR je v celé této věci čistě administrativní. FAČR neměla ani jinou možnost, než provést kroky spojené se zrušením registrace původní smlouvy a následně kroky spojené s registrací smlouvy nové. Samotnou oprávněnost či platnost výpovědi smlouvy vůči Slavii zkoumá až Sbor rozhodců zřízený právě pro posuzování sporů z profesionálních smluv mezi kluby a hráči. Ten se bude celou záležitostí zabývat pouze v případě, že výpověď klub SK Slavia Praha napadne," řekl ČTK tiskový mluvčí Fotbalové asociace ČR Michal Jurman.

K případu se na Twitteru vyjádřil také šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.

Podobný případ český fotbal dosud nezažil. Bude zajímavé sledovat, zda a jak celý případ posoudí právě Sbor rozhodců.

Reklama

Doporučované