Hlavní obsah

Buď Zeman couvne, nebo budou předčasné volby. Hamáčka už štvou vtipy, že je měkký a jen ustupuje

Jaké jsou pozice ČSSD před klíčovou schůzkou s prezidentem Zemanem v Lánech?Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Frustrace sociálních demokratů z vládního angažmá je o to větší, že nepřináší žádné výsledky a preference strany dál klesají. I přesto, že úspěšně prosazují svůj program a do vlády dokonce vyslali nové tváře.

Článek

Česko je před úterní schůzkou prezident Zeman – premiér Babiš – vicepremiér Hamáček – zas o něco blíž předčasným volbám. Jako řešení současného patu je už připustili všichni tři hráči.

Stane se tak v případě, že hlava státu odmítne ustoupit a splnit svou ústavní povinnost, jak to po ní chtějí vládní lídři. Nežádají toho moc – odvolat ministra kultury Antonína Staňka a místo něj jmenovat místopředsedu ČSSD Michala Šmardu.

Z tak banálního požadavku už nehodlá ustoupit předseda ČSSD Jan Hamáček. Ačkoliv čtyřicetiletý politik jinak umí dělat kompromisy a předcházet konfliktům, tentokrát odjíždí na schůzku do Lán vyhecovaný jako nikdy předtím.

Je dost naštvaný na prezidenta, s nímž usiloval urovnat vztahy a hlavně ukončit vyčerpávající válku mezi ním a ČSSD. Teď se ale Hamáček cítí podveden, protože se snažil, ale stejně dopadl jako předchůdci Sobotka, Paroubek nebo Špidla.

Hamáček je také vyprovokovaný vtipy na sociálních sítích, kde si z něj lidé utahují, že je měkký, jak neustále ustupuje nebo že naletěl dvojici Zeman–Babiš a že je to najednou on, kdo je za politického hlupáka.

Kromě toho je pod velkým tlakem ze sociální demokracie, kde sílí hlasy, že dosud se už ustupovalo dost z dřívějších požadavků – například, že členem vlády nemůže být trestně stíhaná osoba nebo že hnutí ANO nesmí mít resorty financí a spravedlnosti.

ČSSD proto chce říct – dál už ne: „Pokud si nemůžeme jako suverénní strana ani vybrat, kdo za nás bude ve vládě a kdo ne, nemá smysl v ní dál pokračovat.“

Hamáček přitom byl dlouho tím posledním, kdo v nejužším vedení sociální demokracie obhajoval účast v Babišově kabinetu. Všichni ostatní místopředsedové před svazkem s hnutím ANO už dříve varovali.

Dnes už je rozhodnutý opustit kabinet i Jan Hamáček, pokud prezident odmítne požadovanou výměnu na postu ministra kultury. Všech pět ministrů za ČSSD (Hamáček, Maláčová, Petříček, Toman a Staněk) by v takovém případě podalo demisi.

Frustrace sociálních demokratů z vládního angažmá je o to větší, že nepřináší žádné výsledky a preference strany dál klesají. Naposledy evropské volby v květnu skončily naprostým debaklem.

V Lidovém domě přitom nevědí, co vlastně dělají špatně – ve vládě úspěšně prosazují svůj program, a dokonce do ní vyslali nové tváře (Petříček a Maláčová), které reprezentují novou generaci a jsou překvapením sezóny.

Ale přepočítal se také prezident Miloš Zeman. Už veřejně mluvil o své představě, že až z Babišovy vlády odejde ČSSD, okamžitě a ochotně ji nahradí Okamurova SPD.

Jenže „hnědou“ podporu razantně odmítl premiér Babiš, který v případě rozpadu kabinetu raději upřednostňuje předčasné volby. V tom má Babiš podporu i u některých poslanců svého hnutí.

Prezidenta Miloše Zemana, jemuž politici vyčítají svévoli, se tím ale nezbaví. Po pádu vlády a před vyhlášením předčasných voleb je to hlava státu, kdo hraje klíčovou roli v tuzemské politice.

Anketa

Jak tipujete výsledek schůzky Zeman-Babiš-Hamáček v Lánech?
ČSSD zůstane ve vládě, Staněk skončí.
20,1 %
ČSSD zůstane ve vládě i s ministrem Staňkem.
54,6 %
ČSSD odejde z vlády.
25,3 %
Celkem hlasovalo 5686 čtenářů.

Reklama

Doporučované