Hlavní obsah

Bude papež prohlášen za kacíře? Ve Vatikánu se zvedá hlas konzervativců

Rozhovor o papeži Františkovi.

 

Reklama

Bude papež František prohlášen za kacíře? Konzervativním katolíkům se papežovy návrhy na reformu nelíbí.

Článek

Vánoce jsou křesťanské svátky klidu a míru. Nedá se ale říct, že by to platilo i uvnitř katolické církve. Sedm desítek římskokatolických konzervativců nedávno obvinilo papeže Františka z šíření kacířských názorů. Papež František je velmi pozitivně vnímán věřícími, ale ve Vatikánu prý příliš příznivců nemá.

„Papež František byl arcibiskupem v Buenos Aires v dobách argentinské vojenské diktatury, takže perfektně ovládá taktiku a strategii. On někdy velice rád hodí kámen do rybníka a čeká na reakce,” vysvětluje postup papeže Františka redaktor italské veřejnoprávní televize Josef Kašpar.

V církvi panují spory o to, zda by rozvedení katolíci měli dostávat svaté přijímání. Někteří volají po opatřeních, která by umožnila, aby duchovní rozhodovali soukromě případ od případu. Konzervativci ovšem dál trvají na tom, že manželství je nezrušitelné.

I další papežovy ideje se u konzervativců neujaly. František například tvrdí, že homosexuálové by měli být více respektováni, i když jejich sňatky nadále nebudou na stejné úrovni s tradičním manželstvím heterosexuálů.

František navíc letos v březnu v rozhovoru pro německý list Die Zeit naznačil, že kněžími by se do budoucna mohli stát i ženatí muži, u nichž by se ověřilo, že jsou výjimečně ctnostní a oddaní víře. Reagoval tak na nedostatek katolických kněží zejména v odlehlých oblastech.

Reklama

Související témata:

Doporučované