Hlavní obsah

Budeme u zubaře připlácet? Brusel podporuje omezení amalgámových plomb

 

Reklama

Amalgámové plomby, které v Česku plně hradí pojišťovny, se v budoucnu nebudou smět používat. Zatím pro děti do patnácti let a těhotné a kojící ženy. Rozhodli o tom politici v Bruselu. Vadí jim rtuť, kterou amalgám obsahuje.

Článek

Evropští politici se dohodli na zákazu veškerých amalgámových plomb pro děti do 15 let a pro těhotné a kojící ženy, a to s platností od 1. 7. 2018. Text kompromisního materiálu musí ještě schválit Evropský Parlament a Evropská Rada.

Všechny členské státy Evropské unie navíc musejí vypracovat plán na snížení použití  amalgámu u celé populace do 1. 7. 2019. Návrh je součástí širších legislativních opatření, která mají omezit zamoření životního prostředí rtutí.

V současné době hradí zdravotní pojišťovny v Česku zubní plomby z míchaného amalgámu. Pokud Česko směrnici přijme, budou dopady v zubních ordinacích jednoznačné. Náhradu bude muset někdo zaplatit. Jestli to budou pojišťovny nebo pacienti není ještě jasné.

Zákaz používání amalgámových plomb by v budoucnu mohl být úplný. Evropská komise totiž na základě podkladů od jednotlivých členských států uvažuje o návrhu, jak do roku 2030 zakázat používání amalgámu plošně.

Reklama

Doporučované