Hlavní obsah

Budoucí veterináři se učí na milionové maketě koně. Škola ji získala z Kanady, nejspíš jako jediná v Evropě

Jde mu odebrat krev nebo ho rektálně vyšetřit. Na rozdíl od živého koně však nekopne ani nekousne. Hradečtí studenti se učí na speciální maketě koně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejspíš jako jediní v Evropě mají studenti Střední odborné školy veterinární v Hradci Králové možnost trénovat vyšetřování na speciální maketě koně. Škola ji pořídila za milion korun v Kanadě. Pomůcce je možné odebírat krev, břišní tekutinu, píchat jí injekce, ale také ji vnitřně vyšetřovat. To vše bez rizika, že studenty kopne nebo kousne.

Článek

Na maketě koně se trénují studenti čtvrtých ročníků, kteří už by měli umět s velkými zvířaty pracovat. Úkony, jako je odebírání krve, píchání injekce do svalu či rektální vyšetření, musí umět provádět i na živých zvířatech, ta jsou však chráněná zákonem proti týrání zvířat, taková vyšetření proto nemohou být častá. „Na maketě si to mohou nacvičovat donekonečna. Řekla bych, že po nácviku na maketě jsou při práci s živými zvířaty sebevědomější, protože vědí, že mohou zvířeti i ublížit,” vysvětluje veterinářka Kateřina Javornická, která na hradecké škole vede praxi a učí odborné předměty, zatímco studentka 4. ročníku Hana Jedelská na modelu předvádí vnitřní vyšetření. „Provádíme ho u klisen, abychom zjistili, jestli jsou březí, ale také třeba při podezření na plynovou koliku,” říká studentka a mezitím popisuje orgány, které se jí podaří nahmatat.

Její spolužačky Jana Reifová a Terezie Holubová zase předvádějí, jak umělému koni odebrat krev či provést punkci břicha a odsát břišní tekutinu. „Mám jistotu, že si to můžu vyzkoušet v klidu a kůň mě nebouchne nebo nekopne,” popisuje největší výhodu Jana Reifová.

Maketa má žíly a část břišní dutiny naplněné přesnou imitací tělních tekutin. „I další materiály jsou vyrobené tak, aby co nejvíc připomínaly kůži nebo svaly. Studenti se tak naučí, s jakým tlakem mají píchat injekce a podobně,” dodává Javornická.

V České republice je v současnosti 14 středních veterinárních škol, tu hradeckou však Ministerstvo zemědělství jmenovalo centrem odborného výcviku. „Díky tomu jsme dostali dotaci na pomůcky investičního charakteru,” říká ředitelka školy Hana Rubáčková. Škole s financováním pomohl i kraj, jinak by nebyla schopna si takto nákladnou pomůcku koupit. Maketu vyrobila veterinární univerzita v kanadském Calgary. Do Evropy ji spediční firma přepravovala lodí.

Koně získala škola letos v únoru, v příštím roce by ho už ráda využila i u maturit. „V příštím roce bychom rádi pořídili ještě krávu,” dodává ředitelka školy. Telení krávy totiž studenti nacvičují na prvorepublikovém modelu, který je však stále funkční. „A stále užitečný,” uzavírá Kateřina Javornická.

Reklama

Související témata:

Doporučované