Hlavní obsah

Budoucnost Petra Čecha? Zůstane v Anglii a u fotbalu

Výzva s Jakubem Otavou: O konci aktivní kariéry Petra Čecha i alchymii fotbalových přestupů.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozhodnutí ukončit profesionální fotbalovou kariéru si Petr Čech určitě nerozmyslí, komentuje nedávné oznámení brankářské hvězdy ředitel Sport Investu Jakub Otava. Podle zástupce Čechovy mateřské agentury všechno směřuje k tomu, že slavný gólman zůstane dál v Anglii. Návrat do Česka teď nepřichází v úvahu.

Článek

Po jedenácti letech v londýnské Chelsea a čtyřech rocích v Arsenalu má Petr Čech stále chuť do další práce a přestávku od fotbalu si udělat nepotřebuje, vysvětluje ve Výzvě výkonný ředitel Sport Investu Jakub Otava. Nepotvrdil ani nevyvrátil informace Seznamu, že nejpravděpodobnějším scénářem je další Čechova manažerská kariéra právě v Chelsea.

„Fotbal je pro Petra součástí života. Neumím si představit, že by si od něj dával nějakou delší zásadní pauzu. Bude chtít ve fotbalu zůstat, být mu nablízku a dělat ho ať už v jakékoli formě,“ naznačuje Otava.

„Jsou tam varianty, o kterých se nemluví a ani mluvit nebude. Petr řekl, že se až do samého konce aktivní kariéry k budoucnosti vyjadřovat nebude,“ dodává.

Do květnového konce sezóny český gólman nechce dělat zásadní rozhodnutí. Odejít zpátky do Česka nebo jiné země prý ale v plánu nemá. „Všechno směřuje k tomu, že zůstane v Anglii. Probíhají jednání z více stran, ale žádná konkrétní nabídka na stole není,“ vysvětluje Otava.

Prozradil, že Čechovo rozhodnutí skončit po sezóně s aktivní kariérou souviselo i s tím, že se řešila budoucnost českého brankáře v Arsenalu.

„Z Arsenalu nezaznělo, že by s Petrem neprodloužili smlouvu. Měl i další nabídky z Premier League. Je ale klubově konzervativní, těžko by si zvykal na jiný klub. Možná už ani neměl sílu začínat od začátku,“ dodává Otava, podle něhož si Petr Čech celou situaci vyhodnotil tak, že je lepší skončit na vrcholu.

Alchymie fotbalových přestupů

Ve Výzvě se řešilo také obchodování s hráči, které se stává stále větším byznysem i komplikovanější procedurou. Podle Otavy, jehož agentura zastupuje řadu špičkových fotbalistů, toho kluby chtějí o hráčích vědět stále víc.

„Zahraniční kluby jdou mnohem víc do hloubky, co se týče zdravotních prohlídek i různých psychotestů. Dívají se na hráče i z hlediska genetiky.“

Skutečně do hloubky jdou prý hlavně anglické celky. „Při přestupu jednoho našeho hráče jsme až zpětně zjistili, že si ten klub dal tu práci a sledoval jeho chování mimo hřiště po zápasech. Udělali si hodně podrobný obrázek, jak tráví volný čas, jak se věnuje rodině, jestli jde rád na pivo nebo někam do kasina.”

U českých fotbalistů je podle Otavy možná největší přidanou hodnotou, že mají dobrou „historii“ z hlediska schopnosti zapadnout do mužstva.

„To je určitě věc, která provází české fotbalisty napříč celou Evropou.” Ohledně schopnosti naučit se cizí jazyk už to prý tak dobré není, ale ta snaha tam je. „Dnes už jsou čeští hráči daleko lépe jazykově vybavení a už při budování své kariéry na tuhle věc myslí,“ dodává výkonný ředitel Sport Investu.

Jak dlouho v Petru Čechovi zrálo rozhodnutí ukončit hráčskou kariéru? Roste v Česku nová úspěšná generace fotbalistů, jako je ta Čechova a Rosického? Čím je český fotbal specifický a jak se mění? Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované