Hlavní obsah

Budova v Brně nabídne po rekonstrukci za 81 milionů byty i školku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno za 81,5 milionu korun zrekonstruovalo budovu bývalé mateřské školy v ulici Pod Nemocnicí. Kromě školky pro 28 dětí je tam nyní 16 bytových jednotek, které poslouží seniorům jako domov s pečovatelskou službou.

Článek

V tiskové zprávě to dnes uvedla Radka Loukotová z tiskového oddělení brněnského magistrátu. Podle města projekt umožňuje kontakt dětí se seniory.

Rekonstrukce začala loni v lednu, po roce se objekt rozšířený o nástavbu dočkal kolaudace. Kromě jedné třídy školky pro 28 dětí je tam 16 bytů o velikosti 1+kk a 2+kk a společenský prostor. Projekt setkávání dětí se seniory považuje město za unikátní. „U tohoto nápadu naprosto platí, že v jednoduchosti je krása. Spousta dětí má dnes prarodiče daleko nebo ještě zahlcené prací, stejně tak řada starších lidí není se svou rodinou v kontaktu tak často, jak by si přáli. Propojením mateřské školy a domu s pečovatelskou službou dostávají obě generace možnost se potkávat, povídat si a dělat si vzájemně radost,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Byty budou v režimu domu s pečovatelskou službou, čtyři jsou bezbariérové. „Zatímco třeba ve Švýcarsku jsou školky a seniorské byty v jednom běžné, u nás je to pilotní projekt. Jsem přesvědčený, že se osvědčí. Podstatné je, aby senioři, kteří tam budou bydlet, měli opravdu hodně rádi děti,“ řek primátorčin náměstek Jiří Oliva (ČSSD).

Zájem seniorů je podle Vaňkové už nyní vyšší než kapacita, radní schválili pořadník. Byty dostane do správy městská část, která se postará o uzavření nájemních smluv. Pokud budou obyvatelé potřebovat pomoc s každodenními úkony, jako jsou nákupy, podání jídla nebo hygiena, můžou se přihlásit o pečovatelskou službu a rozšířit řady jejích více než 5000 klientů," dodal primátorčin náměstek Robert Kerndl (ODS).

Reklama

Doporučované