Hlavní obsah

Budvar uvařil 1,6 milionu hektolitrů piva, tržby jsou nejvyšší v historii

Budvar měl loni nejvyšší tržby v historii.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Budějovický pivovar loni meziročně zvýšil výstav piva o 3,6 procenta na 1,602 milionu hektolitrů. Tržby loni meziročně stouply o 7,3 procenta na 2,569 miliardy K. Byly tak vůbec nejvyšší v celé historii firmy. ČTK to ve čtvrtek řekl mluvčí Budvaru Petr Samec. Zisk zatím Budvar nezveřejnil. Kompletní ekonomické výsledky zveřejní Budějovický Budvar po ukončení auditu v závěru prvního pololetí 2019.

Článek

Výstav 1,602 milionu hektolitrů je druhý nejvyšší objem piva za 123 let existence podniku. Nejvíce piva zatím Budvar uvařil v roce 2016, 1,61 milionu hektolitrů. Tahounem loňského růstu byly ležáky, jejichž prodej vzrostl meziročně o sedm procent.

„V roce 2018 tak pivovar uvařil nejvíce ležáku ve své historii a jeho podíl na celkové výrobě pivovaru dosáhl téměř 75 procent,“ uvedl Samec.

Jak uvedl ředitel Budvaru Petr Dvořák, tržby loni rostly dvakrát rychleji než objem prodeje piva.

„Naše zaměření na výrobu a prodej prémiových ležáků se ukazuje jako krok správným směrem,“ řekl Dvořák.

Příští rok by měl pivovar překonat dva miliony hektolitrů

Loni pokračoval Budvar v rozvojovém plánu z roku 2015. Podle něj by se po ukončení investic za dvě miliardy Kč měl v roce 2020 roční výstav zvýšit o čtvrtinu na víc než dva miliony hektolitrů. Loni na podzim zprovoznil Budvar automatizované logistické centrum za téměř 780 milionů Kč a nové oddělení ležáckého sklepa.

Letos plánuje Budvar stavbu budovy pro třetí stáčírnu lahví a nové oddělení hlavního kvašení. Jak již dříve uvedlo vedení národního podniku, až dokončí rozvojové investice za dvě miliardy, chce Budvar modernizovat starší provozy, investovat do automatizace, zvažuje i novou linku na plechovky.

Zisk ani výsledky exportu za loňský rok Budvar nezveřejnil. V roce 2017 vyvezl pivovar se 670 zaměstnanci rekordní objem piva. Do 76 zemí exportoval více než 990 tisíc hektolitrů piva.

Reklama

Doporučované