Hlavní obsah

Burza odstartovala týden smíšeně, držákem dne jsou akcie Avastu

Rozhovor s hlavním ekonomem BH Securities Štěpánem Křečkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Co se dělo na burzách během prvního obchodního dne v tomto týdnu?

Článek

Pražská burza zahájila týden bez výraznější změny. Index PX oslabil o 0,05 procenta na 1027,87 bodu. Dařilo se hlavně technologické firmě Avast, jejíž akcie posílily o více než tři procenta. Naopak nejvíce ztratily likérka Stock a pojišťovna VIG, přišly o necelá dvě procenta. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

„Západoevropské trhy v úvodu týdne poměrně silně ztrácely, nicméně pražská burza relativně odolala,“ uvedl Josef Dudek z Fio banky. Podotkl, že hlavní podíl na stabilním vývoji v Praze měl Avast, který po mírném navýšení cílové ceny od Morgan Stanley korigoval ztráty z minulého týdne. Technologické akcie dnes končily silnější o 3,27 procenta na 79 korunách.

Z dalších emisí si o 0,36 procenta na 552 Kč polepšil energetický ČEZ, podle Dudka mu byl podporou růst emisních povolenek a ceny elektrické energie. Bez výraznější změny dnes zakončila Moneta Money Bank a zhruba půl procenta si připsala textilka PFNonwovens, zbytek trhu klesal.

Pojišťovna VIG odepsala 1,84 procenta na 534 korun, což jsou podle Dudka nová dvouletá minima. Erste Bank ztratila 0,43 procenta na 826 korun a Komerční banka 0,22 procenta na 888 Kč. Akcie telekomunikační firmy O2 zlevnily o 0,62 procenta na 241,50 Kč a mediální CME o 0,82 procenta na 72,50 Kč. Nejvýrazněji, o 1,93 procenta, klesly cenné papíry likérky Stock.

Koruna začala nový týden vůči euru téměř bez pohybu, když proti pátečnímu závěru posílila o haléř na 25,77 Kč/EUR. K dolaru pak zpevnila o osm haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,74 Kč/USD. Česká měna nereagovala na listopadovou statistiku cen průmyslových výrobců.

Reklama

Doporučované