Hlavní obsah

Zatýkání propalestinských demonstrantů na amerických univerzitách pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

V listopadu 2023 se odehrála demonstrace „proti dehumanizaci Palestinců v českých médiích“ také na Václavském náměstí. Ilustrační snímek.

Reklama

Univerzita v New Yorku už není jediná, kde se zatýkají protestující studenti a aktivisté. Školy zakročily už i v Bostonu, Atlantě a Los Angeles. Aktivisté údajně narušují chod univerzit, policejní zásahy protesty ale neutišují.

Článek

Další desítky lidí skončily za poslední den ve vazbě kvůli účasti na univerzitních protestech proti izraelskému tažení v Pásmu Gazy, které otřásají kampusy napříč Spojenými státy. Policie proti nim zasahovala v Bostonu, Atlantě i Los Angeles. Losangeleská University of Southern California (USC) dnes oznámila, že kvůli bezpečnostním opatřením ruší svůj hlavní ceremoniál pro absolventy.

Americké univerzity jsou dějištěm protestů od samého počátku války v Gaze před více než šesti měsíci. V posledních dnech se však napětí vyostřilo poté, co vedení Kolumbijské univerzity v New Yorku zavolalo policii na své studenty, kteří se utábořili uprostřed kampusu na Manhattanu. Podobné protestní tábory se začaly objevovat po celé zemi a akce podle médií přitahují i aktivisty zvenčí, kteří vášně dál rozdmýchávají.

Něco takového se dnes stalo v areálu Emory University v Atlantě, uvedla škola. Podle jejího prohlášení si na kampusu postavily stany desítky lidí, kteří nejsou členy akademické obce, nýbrž „aktivisté, kteří se pokouší narušit chod univerzity“.

Podle lokálních médií následoval střet s policií, která zatkla více než desítku lidí, včetně studentů. „Začal jsem utíkat, a když jsem se otočil, viděl jsem, že dostali mého kamaráda… Je mi z toho smutno, nejen kvůli Emory University, ale také kvůli stavu Ameriky. Co to má sakra znamenat?“ řekl o zásahu jeden student. Také se objevila informace, že ve vazbě skončila i jedna vyučující.

Demonstrace na univerzitách odráží silný nesouhlas mladých Američanů se způsobem, jakým Izrael v Gaze válčí proti teroristickému hnutí Hamás. Protestující studenti požadují, aby školy přerušily obchodní vazby a investice, které jsou nějakým způsobem spojené s Izraelem, a volají po ukončení zabíjení palestinských civilistů. Podle kritiků protesty provází projevy antisemitismu a zastrašování židovských studentů.

Na některých místech protesty narušily výuku či jiné aktivity na školách. Kolumbijská univerzita zavedla distanční výuku a kalifornská USC zrušila tradiční ceremoniál pořádaný na konci akademického roku, na němž se schází desetitisíce absolventů a jejich blízkých. Uvedla, že kvůli novým bezpečnostním opatřením jej není schopna uspořádat.

Škola v Los Angeles před několika dny sklidila kritiku obhájců svobody slova a přední muslimské organizace, když oznámila, že na ceremoniálu nevystoupí nejlepší studentka loučícího se ročníku, napsala agentura AP. Asna Tabassumová veřejně vyjádřila podporu Palestincům a podle vedení univerzity by její projev přinesl „významná“ rizika.

V noci na dnešek policie při protestu v areálu USC zatkla 93 lidí, uvádí AP. Dalších 108 lidí skončilo ve vazbě při noční demonstraci na půdě Emerson College v Bostonu. Studentka Ocean Muirová vypověděla, že protestující obklíčila policie, která je odnesla pryč a obvinila z nepovoleného vstupu na pozemek.

Pokud jde o Kolumbijskou univerzitu, policejní zásah z minulého týdne tam protesty neutišil, spíše naopak. V kampusu záhy vyrostlo nové stanové městečko a vedení školy nyní se studenty vyjednává.

Reklama

Doporučované