Hlavní obsah

Týrali mě členové Islámského státu, popisuje Čech věznění v Súdánu. V noci se vrátil do Prahy

Jašek s ministrem Zaorálkem po příletu do Prahy.

 

Reklama

Těsně před nedělní půlnocí přistál v Praze vládní speciál, který přivezl zpátky do Česka křesťanského misionáře Petra Jaška, odsouzeného v Súdánu k dvacetiletému vězení.

Článek

„Prošel jsem celkem pěti věznicemi a každý přesun znamenal zhoršení podmínek," řekl Jašek na brífinku přímo na letišti. „Nejhorší byly první dva měsíce, kdy jsem byl na cele umístěn s členy Islámského státu, kteří mě ponižovali a mučili."

Jaška zpátky do vlasti přivezl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který o jeho propuštění o víkendu vyjednával v súdánském hlavním městě Chartúmu.

„To, co tam zažil, by každý nevydržel," řekl  Zaorálek. „Je to příběh vůle a statečnosti, která vůbec není běžná. Bylo to peklo."

Zaorálkův diplomatický úspěch ocenil premiér Bohuslav Sobotka i předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jaškovi udělil milost súdánský prezident Umar Bašír a nařídil jeho okamžité propuštění. Súdánské úřady Jaška vinily z protistátní činnosti včetně špionáže. Zadržen byl předloni, když byl podle české diplomacie na misionářské výpravě s cílem pomáhat místním křesťanům. Podle české diplomacie bylo odsouzení českého občana neodůvodněné.

Jašek byl obviněn spolu se třemi Afričany ze sedmi trestných činů. Organizace Release International k případu již dříve uvedla, že čtveřice byla stíhána za financování protivládních hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu.

Ve skutečnosti ale podle ní tito lidé pouze chtěli finančně pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci. Jašek podle obhájců lidských práv předal v Súdánu příspěvek 5000 dolarů určený na léčbu studenta.

Reklama

Doporučované