Hlavní obsah

„Bylo by nemravné to neudělat.“ OSA odpustí restauracím autorské poplatky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Autorské poplatky restaurace ani v druhé vlně koronaviru platit nemusí, vzkazuje Ochranný svaz autorský a INTERGRAM. Kultura je ale také ohrožena, dodává předseda svazu.

Článek

Ochranný svaz autorský (OSA), který vybírá od restaurací autorské poplatky, oznámil, že i během druhé vlny pandemie nebude od uzavřených provozoven tyto poplatky vyžadovat.

„Za dny, kdy jsou provozovny zavřené, autorské odměny vybírat nebudeme,“ potvrdil Seznam Zprávám Roman Strejček, předseda představenstva OSA. Totéž potvrdil redakci i ředitel organizace INTERGRAM z.s. Ludvík Bohman, která spolu s OSA tyto příspěvky vybírá.

Již měsíc jsou restaurace a bary uzavřeny z důvodu druhé vlny pandemie koronaviru. A nejspíš to tak zůstane ještě minimálně do konce nouzového stavu, tedy 20. listopadu, pokud Sněmovna nerozhodne o jeho prodloužení.

„Teď jsme připraveni, byť tedy neradi, protože jsme také v nouzi, udělat to samé, co na jaře. Ale samozřejmě chápeme, že by bylo nemravné to neudělat,“ řekl Bohman. Na jaře totiž provozovnám autorské příspěvky také odpustili, a to po dobu, co byly restaurace a hotely zavřené.

Odměny autorům musí platit za běžného provozu každý majitel provozovny, kde se nachází rádio, televize nebo jiné zařízení, skrze které lze šířit autorská díla.

„Nevím přesně, o kolik přijdeme, ale pro nás jako INTERGRAM se jedná o jednotky milionů korun. Ale samozřejmě klesá i platební morálka, protože sami mají málo. Má to ještě spoustu sekundárních efektů,“ vysvětluje Bohman.

„Situace není lehká a má dramatický dopad na všechny osoby a subjekty, oblast živé kultury nevyjímaje. Stejně jako tito provozovatelé, o práci přišli i umělci a všechny profese, které jsou úzce spojené s živou kulturou. Jsme na stejné lodi. Autorské odměny z veřejných prostor tvoří významnou část rodinných rozpočtů autorů a umělců, přesto vnímáme, že dochází k citelným a v mnoha případech nevratným ztrátám a škodám na straně těchto provozovatelů,“ souhlasí Strejček.

Podle Bohmana pak činí měsíční licence malé hospody na vsi v průměru zhruba 200 korun. U velké se pak může v průměru jednat o 400 až 700 korun za měsíc. Vše pak ale závisí především na počtu rádií a televizí, které restaurace nebo hospoda vlastní.

„Samozřejmě televize v restauraci nejsou jen autorské poplatky ale i koncesionářské poplatky. Každopádně když se to sečte, tak u restaurací to není tak velká částka, ale u hotelů je to celkem zásadní,“ řekl Seznam Zprávám Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

Asociace uzavírá podle Stárka kolektivní smlouvu se svými členy a s kolektivními správci, což jsou právě OSA a INTERGRAM - a vybírají částku hromadně. „Můžu říct, že televize v restauraci za rok v těch poplatcích se vším všudy vyjde na nějakých jedenáct až dvanáct tisíc korun,“ přiblížil roční částku pro Seznam Zprávy Stárek.

Poplatky se platí svazu OSA a INTERGRAMu, které se o vybírání poplatků starají a spravují ostatní organizace. Tyto dvě organizace jsou pověřeny svou činností Ministerstvem kultury. „To, co vybereme, pak rozesíláme umělcům a autorům. OSA to dělá čtvrtletně a INTERGRAM to dělá jednou za rok zpětně podle toho, jak bylo jeho dílo užito,“ vysvětluje Bohman.

Strejček tak upozorňuje na současnou složitost situace umělců, jejichž činnost byla během druhé vlny epidemie koronaviru zakázána jako první.

„Toto tvrdě dopadá na autory, umělce, provozovatele hudebních klubů, organizátory koncertů a festivalů a mnoho dalších profesí, které působí v hudební branži,“ vysvětluje Strejček.

Bez poplatků i v první vlně

Autorské poplatky OSA nežádala po provozovnách ani v první vlně pandemie koronaviru, i přestože faktury nejdříve na provozovny rozeslala. Podle mluvčí Šárky Chomoutové se ale jednalo o automatické rozesílání faktur a chybu obchodního oddělení.

„OSA, INTERGRAM a další kolektivní správci se dohodli, že za jarní měsíce, po které platila omezení, nebudou účtovat žádné odměny. To platí, i když omezení vlády netrvala po celý měsíc, ale jen několik dní,“ píše se na stránkách svazu. Provozovny pak mají možnost buď využít slevy 25 % na další rok, nebo zažádat o vrácení odměny po dobu uzavření restaurace nebo hotelu.

Reklama

Doporučované