Hlavní obsah

Otevření obchodů? Jsem v šoku. Prodloužíme druhou vlnu, říká expert

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Ministr Havlíček v pátek pro Právo řekl, že začátkem prosince by se mohly otevřít všechny obchody. „Šílenost,“ upozorňuje přední český virolog a vakcinolog Libor Grubhoffer, podle kterého hrozí významné prodloužení vlny epidemie.

Článek

Odpovídá takto rychlé rozvolnění, jaké navrhuje ministr Havlíček, současné situaci?

Jednoznačně se domnívám, že nikoliv. Jsem z toho doslova v šoku. Ministr Havlíček by měl vědět o tom, že teprve dneska bude jeho kolega, ministr zdravotnictví, informovat o nejbližších plánech a také o novém systému skórování (PES – protiepidemický systém, pozn. red.). A my se dneska ráno dozvídáme o tom, že ministr odpovědný za průmysl a obchod všechno otevře. To je děsivá zpráva.

Co je nejrizikovější?

Jako nesmírně rizikové vidím, že v celém jeho konceptu jsem se nesetkal s tím, jak chce důsledně zajišťovat a kontrolovat epidemickou situaci. Nechápu, že v době, kdy vláda nebyla schopna včas zajistit testování a teď ani antigenní testování, tak se hovoří o takto absolutním rozvolnění. Je to naprosté šílenství jednoznačně vedoucí k tomu, že lidé se budou shromažďovat. Ministr sice podotkl, že předpokládá, že si lidé uvědomí riziko na pozadí svého chování, ale na to nemůže absolutně spoléhat.

Hrozí, že z toho vznikne třetí vlna?

To nebude třetí vlna, to bude vzedmutí dodatečné vlny v rámci druhé vlny. Povede to k nedokončení druhé vlny. My teď nemáme nad čím jásat, počty nakažených jsou stále vysoké, navíc jsme zjistili, že lidé ztratili motivaci se chodit testovat. Spoustu jich zůstává doma a to je také potenciálně nebezpečné pro zdravotní systém. Možná více než deset procent lidí, kteří zůstávají s koronavirem doma, se dodatečně dostává do docela významných zdravotních komplikací, jako jsou embolie. To bude sekundárně obrovsky zatěžovat zdravotnický systém a lůžka intenzivní péče.

Pokud by plán ministra vyšel, dá se odhadovat, jaký by byl vývoj po Vánocích?

Jestli tento plán vyjde, tak protáhneme druhou vlnu. Ta se může dostat do nějakého nepříjemného maxima a pak budeme muset opět velmi rychle zatáhnout za brzdu. Prodloužíme celé to období, které je bohužel doprovázeno vysokým počtem úmrtí a obrovskou zátěží zdravotnického systému.

Reklama

Doporučované