Hlavní obsah
Online

Za pátek k 18:00 přibylo 3719 nakažených

Tisková konference ministra Karla Havlíčka k otevírání obchodů a služeb před Vánoci.Video: Youtube/Ministerstvo průmyslu a obchodu, Youtube.com

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Ministr zdravotnictví Jan Blatný představil nový systém hodnocení pro uvolňování nebo zpřísňování opatření s názvem PES. Bude mít dvě úrovně. První formou tabulky určí míru omezení obecně. Ta bude mít pět barevných odstínů od nejlepší zelené až po nejvážnější fialovou. Druhá rozpracuje opatření v jednotlivých oblastech. Skóre bude zveřejňováno od 16. listopadu na webu resortu.

- ŠKOLY: Aktuálně je Česko na stupni 5. Na konci příštího týdne by ale ministr zdravotnictví mohl vládě navrhnout - pokud se bude situace dál dobře vyvíjet - přechod na stupeň 4. To by z pohledu škol znamenalo, že se do lavic vrátí celý první stupeň, tedy pravděpodobně v pondělí 23. listopadu.

- Ministr Karel Havlíček oznámil, že se obchody a služby znovu otevřou, pokud na novém modelu uvolňování a zpřísňování opatření klesne stupeň rizika na trojku. Podle Havlíčka by tak mohly otevřít začátkem prosince.

- Nových případů nemoci covid-19 v Česku ve čtvrtek ve srovnání se středou i s minulým týdnem ubylo. Laboratoře odhalily 7874 pozitivních testů na koronavirus. V nemocnicích je 7564 pacientů, z toho 1120 v těžkém stavu.

- Úmrtí dál přibývá, od začátku listopadu zemřelo více než 2000 lidí s koronavirem. Na čtvrtek podle aktuálních údajů ministerstva připadlo 91 zemřelých, při dalších aktualizacích ale údaje o obětech obvykle rostou.

DĚNÍ JSME SLEDOVALI TAKÉ VE ČTVRTEK:

  • Za pátek zatím 3719 případů

    V pátek zatím přibylo 3719 potvrzených případů nákazy koronavirem, s nemocí se aktuálně potýká 143 795 lidí. Za dnešní den zatím statistici evidují 68 nových obětí. Čísla se však v dalších dnech ještě zpětně upravují. Vyplývá to z informací Ministerstva zdravotnictví k dnešní 18. hodině. Aktuální čísla najdete v následujícím článku:

  • Záchranáři převezli z Příbrami na Vinohrady 10 pacientů s covidem

    Desítka nemocných koronavirem dorazila z Příbrami do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Využije se tak volná kapacita tohoto zařízení, řekl ČTK mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota. Nemocné převáželo osm sanitek. Někteří pacienti cestovali vsedě a někteří vleže. „Je to pět mužů a pět žen. Osm z nich je z interních oddělení, což jsou covidária. Zbytek je z gynekologického oddělení, kde také leží covid pozitivní,“ uvedl Janota.

  • Nová pravidla: Restaurace budou omezené i za nejmírnějších opatření

    Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo model opatření, kterými se chce v dalších dnech řídit. Podle plánu ponechá určitá opatření pro stravovací zařízení i na nejnižším stupni rizika.

  • Svaz obchodu: Model uvolňování zvýší riziko nákazy

    Omezení počtu zákazníků na 15 metrů čtverečních zvýší riziko nákazy. Při opatření jeden člověk na tuto výměru nebude vůbec obslouženo 20 až 30 procent lidí. Další budou v nákupní špičce čekat až hodinu ve frontě před obchodem. Zbytečně se tak zvýší i mobilita lidí a hrozí panické nákupy. ČTK to dnes sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Omezení odmítá také Asociace nákupních center. Nenapravitelné škody hrozí, pokud se centra neotevřou do konce listopadu, uvedl předseda českého výboru asociace Jan Kubíček.

  • Záchranáři převážejí z Příbrami na Vinohrady 10 pacientů

    Záchranáři převážejí z příbramské nemocnice deset pacientů s covidem-19 do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Využije se tak volná kapacita tohoto zařízení, řekl ČTK mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota. Podobný převoz se uskutečnil ve čtvrtek z Benešova do nemocnice v Praze Motole. Benešovská nemocnice se ocitla na hraně kapacity a motolská jí vypomůže. Jednoduchá situace není podle Janoty ani v Příbrami, kde je nyní přes 80 pacientů s koronavirem.

  • Prymula zřejmě unikne trestu. Díky rozsudku o rouškách

    Rozsudek Městského soudu v Praze, který zrušil nařízení ministerstva o povinném nošení roušek, se může dotknout i lidí, kterým hrozí postih za to, že ochranu dýchacích cest nenosili.

    Více v článku Radka Nohla

  • Dlouhý: Parametry protiepidemického systému znemožní podnikání

    Parametry protiepidemického systému znemožní základní ekonomické fungování celých sektorů ekonomiky v řádu mnoha dalších měsíců. Tento stav povede k hlubokému propadu ekonomické aktivity, faktickému konci řady firem a živnostníků a významnému propouštění zaměstnanců. Vládní opatření si vyžádají další náklady ze státního rozpočtu v řádu desítek miliard korun, řekl dnes novinářům prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Podnikatelé si podle něj nepřejí neřízené rozvolňování vládních opatření, kvůli kterému by pak za několik dní museli uzavírat své provozovny znovu. Zároveň pro ně ale musí mít ekonomický smysl některé provozovny vůbec znovu otevřít. Protiepidemický systém představený ministrem zdravotnictví ale tento fakt nezohledňuje, podotkl.

    Více v následujícím článku

  • Počet lidí na svatbách, pohřbech a bohoslužbách by se mohl zvýšit

    Pokud v České republice bude platit čtvrtý stupeň systému hodnocení epidemie, zvýší se počet osob na pohřbech, svatbách a bohoslužbách na maximálně 20 lidí. Vyplývá to ze systému, podle něhož se bude řídit postupné uvolňování protikoronavirových opatření v Česku a který dnes představil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle dosavadních opatření proti šíření koronaviru se hromadných akcí ve vnitřních prostorech včetně svateb a pohřbů může zúčastnit deset lidí. Veřejné bohoslužby, udělování svátostí a podobné úkony s účastí veřejnosti jsou možné pouze v módu dvou osob, to znamená individuálně jeden duchovní a jeden člověk, popřípadě jedna domácnost.

  • Povinné testy budou od pondělí i při návratu z Německa či Švédska

    Na takzvaném cestovatelském semaforu budou od pondělí nově označeny červeně Německo, Švédsko a Kypr. Na Twitteru to uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Znamená to nutnost testu na koronavirus při návratu do České republiky i pro přijíždějící cizince. Dosud byly tyto země značeny oranžovou barvou upozorňující na střední míru rizika, při níž musí při cestování do ČR předložit negativní test na covid-19 pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci.

  • Havlíček: Při třetím stupni otevřeme obchody i služby

    Pokud na novém modelu uvolňování a zpřísňování opatření, který dnes představilo ministerstvo zdravotnictví, klesne stupeň rizika na trojku, dojde k otevření všech obchodů i služeb. Podle ministra průmyslu a obchodu je snahou tohoto rozvolnění nikoho na trhu nezvýhodňovat. Hodnota indexu je ke čtvrtku 70. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v ČR tak trvá čtvrtý stupeň pohotovosti.

  • Z Příbrami na Vinohrady poputuje 10 pacientů s covidem-19

    Záchranáři dnes odpoledne převezou z příbramské nemocnice deset pacientů s covidem-19 do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Využije se tak volná kapacita tohoto zařízení, řekl ČTK mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota.

    Podobný převoz se uskutečnil ve čtvrtek z Benešova do motolské nemocnice v Praze. Benešovská nemocnice se ocitla na hraně kapacity a motolská jí vypomůže. Jednoduchá situace není podle Janoty ani v Příbrami, kde je nyní přes 80 pacientů s koronavirem.

  • Vánoční nákupy spustí novou vlnu, děsí se experti. Havlíček tlačí na otvírání

    O svátcích se lidé budou víc potkávat, davy v obchodech by epidemii výrazně zhoršily, shodují se odborníci. Reagují tak na plán ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, který chce otevřít všechny obchody a služby začátkem prosince.

  • Tisková konference ministra Karla Havlíčka k otevírání obchodů před Vánoci

    Dosavadní vývoj epidemie nemoci covid-19 v Česku dává naději, že se v předvánočním období opět otevřou obchody, řekl dnes v Senátu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Senátory také ujistil, že stát má dostatečné zásoby ochranných pomůcek proti novému koronaviru.

    Tisková konference ministra Havlíčka.Video: Youtube/Ministerstvo průmyslu a obchodu, Youtube.com

  • Jednorázový příspěvek 5000 Kč pro důchodce schválil Senát

    Jednorázový příspěvek všem důchodcům ve výši 5000 korun míří k podpisu na Hrad. Senát dnes umožnil přijetí návrhu, aniž se jím hlouběji zabýval. Kabinet počítá s vyplacením částky ještě letos, rozpočtové náklady se odhadují na 15 miliard korun. Příspěvek 5000 korun, takzvané rouškovné, mají dostat podle předlohy starobní důchodci i lidé s invalidní nebo pozůstalostní penzí.

  • Restaurace čeká omezení ve všech vstupních rizika

    Stravovací zařízení by měla dál fungovat v omezeném režimu. V nejnižším stupni rizika bude provoz zakázán mezi půlnocí a 6:00. Ve čtvrtém a pátém stupni bude prodej možný jen přes výdejní okna. Vyplývá to z modelu uvolňování a zpřísňování opatření, který dnes představilo ministerstvo zdravotnictví. Vládní systém pro boj s epidemií covidu-19 počítá s pěti pásmy.

    Při otevření gastronomických zařízení bude možné obsluhovat jen usazené hosty. V nejnižším stupni rizika není omezen počet hostů u stolu, ve druhém stupni je stanoveno maximum šest lidí u stolu, ve třetím stupni se k jednomu stolu budou moci posadit nejvýše čtyři lidé. Ve třetím stupni navíc bude moci být restaurace naplněna jen na polovinu své kapacity. Ve druhém a třetím stupni bude provoz stravovacích podniků zakázán mezi 22:00 a 6:00.

    Ve čtvrtém a pátém stupni rizika si lidé občerstvení budou moci koupit u výdejních oken, a to v době mimo zákaz vycházení.

  • Zákaz nočního vycházení skončí, až se Česko přesune na třetí rizikový stupeň

    S nočním zákazem vycházení se počítá u dvou nejzávažnějších z pěti stupňů epidemického rizika. Ve čtvrtém rizikovém stupni by měli lidé pobývat doma mezi 23:00 a 5:00, v nejvyšším pásmu se pak má omezení vztahovat na dobu od 21:00 do 5:00. Zákaz nočního vycházení platí aktuálně v Česku od 28. října.

  • Úřední hodiny bez omezení? Jen v jediném stupni

    Úřady omezí úřední hodiny ve třech nejzávažnějších stupních epidemického rizika. V nejhorším pátém pásmu mají úředníci vyřizovat jen nezbytnou agendu a v maximální míře upřednostňovat práci z domova.

    V prvním stupni rizika podle protiepidemického systému (PES) by měly úřady fungovat bez omezení. Ve druhém by měly zavést organizační a režimová opatření, ke kterým se má ve třetím a čtvrtém stupni přidat omezení úředních hodin. V nejvyšším stupni rizika mají úřední hodiny sloužit jen pro nezbytnou agendu a zaměstnanci přejít na home office.

  • Služby budou otevřené ve třech stupních rizika. Za určitých pravidel

    Služby s provozovnou budou muset být uzavřené jen ve čtvrtém a pátém stupni rizika. V dalších stupních se budou muset řídit režimovými a organizačními opatřeními. Podrobnosti k režimovým a organizačním opatřením nejsou v tabulce uvolňování specifikovány. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se na podrobnostech pracuje a budou zveřejněny později.

  • Kvůli indexu PES je třeba nouzový stav. Blatný ho navrhuje prodloužit o měsíc

    Všech pět pásem rizika podle nové tabulky ministerstva zdravotnictví vyžaduje, aby byl kvůli příslušným opatřením proti covidu-19 vyhlášen nouzový stav. Vyplývá to z dokumentu, který dnes úřad zveřejnil. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek řekl, že bez existence nouzového stavu by byla opatření z tabulky bezcenná a jen v rovině doporučení.

    Nouzový stav kvůli koronavirovým opatřením platí v Česku od 5. října, Sněmovna naposledy připustila jeho prodloužení do 20. listopadu. Blatný ve čtvrtek řekl, že vládě v pondělí navrhne požádat poslance o prodloužení o 30 dní.

    „Některá opatření potřebují existenci nouzového stavu, zvláště ta týkající se shromažďování osob. Proto je nouzový stav potřeba pro ty vyšší úrovně. Budu vládě navrhovat požádat o prodloužení o třicet dní,“ řekl v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný. Během té doby by podle něj mělo mít ministerstvo dostatečná data, aby se dalo předvídat, jak se bude situace vyvíjet dále.

Reklama

Hlavní zprávy