Hlavní obsah

Prymula zřejmě unikne trestu. Díky rozsudku o rouškách

Foto: Seznam Zprávy

Roman Prymula a Jaroslav Faltýnek možná skončí bez trestu, byť při schůzce na Vyšehradě porušili minimálně nařízení o nošení roušek.

Reklama

Rozsudek Městského soudu v Praze, který zrušil nařízení ministerstva o povinném nošení roušek, se může dotknout i lidí, kterým hrozí postih za to, že ochranu dýchacích cest nenosili.

Článek

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula a šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek by nakonec mohli skončit bez pokuty.

Ta jim dosud hrozila až do výše deseti tisíc korun za to, že porušili vládní opatření, když odcházeli ve středu před dvěma týdny pozdě v noci z vyšehradské restaurace Rio’s. Fotografové deníku Blesk je přitom zachytili. A z fotografií je patrné, že neměli nasazené roušky. Což bylo přitom povinné.

Jenže v tento pátek Městský soud v Praze rozhodl, že se nařízení Ministerstva zdravotnictví - zavedené právě v Prymulově éře - ruší k 21. listopadu. Do té doby má úřad současného ministra zdravotnictví Jana Blatného (za hnutí ANO) čas na to, aby opatření přepracoval. Podle soudu bylo opatření zavedené chybně, protože postrádá konkrétní a srozumitelné důvody, pro něž je nutné trvat na nošení roušek.

Zmíněný verdikt bude mít nejspíše ještě jeden dopad. Může se dotknout právě lidí, kterým hrozí postih za to, že zmíněné opatření porušili.

Nejde přitom ale jen o Prymulu a Faltýnka. Za nenošení roušek od 19. října, kdy nařízení začalo platit, hrozí nebo byla udělena pokuta až tisícovkám lidí.

Lidem zmíněné opatření nařizovalo nosit roušky na veřejnosti, v prostorách úřadu, v městské hromadné dopravě nebo na zastávkách. Ochrana nosu a úst začala být povinná také v autě, pokud v něm člověk nejel sám nebo se členy své domácnosti.

Advokát Jakub Blažek Seznam Zprávám řekl, že u případů, kdy ještě pokuta nepadla, se řízení zastaví. Tam, kde již byla pokuta udělena, ale nebyla zaplacena, je možné požádat o obnovu řízení.

„Pro ty, kterým hrozí, že za nenošení roušek dostanou pokutu, je to silný argument pro to, aby se jí v přestupkovém řízení ubránili,“ potvrdil také právník Ondřej Dostál. Byl to mimochodem on, kdo dosáhl na jaře zrušení některých mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, protože byla vyhlášena podle špatného zákona.

Další advokát Tomáš Gřivna však upozorňuje na to, že nelze jednoduše říct, že pokutu nezaplatíte.

„Jestliže mám rozhodnutí o tom, že mám zaplatit pokutu, tak ji nemůžu jen nezaplatit. Musí proběhnout ta opravná procedura, která s tím něco udělá,“ vysvětlil Gřivna.

Podobný případ - jako je tento - se tu objevil letos už na jaře právě v souvislosti s Dostálovým úspěšným tažením. Tehdy pražský Městský soud zrušil čtyři opatření Ministerstva zdravotnictví, které v nich zakazovalo, aby lidé s výjimkou rodiny chodili na veřejnosti v počtu více než dvou osob. Museli také až na další výjimky zůstat v místě svého bydliště.

V dalším opatření se zakazoval provoz restaurací a kaváren (s výjimkou prodeje přes výdejové okénko). Zavřená musela být také sportoviště nebo fitness centra.

A také porušení těchto opatření může nakonec skončit bez trestu. Řízení o nich byla pozastavena do doby, než rozhodne Nejvyšší správní soud. K němu se totiž ministerstvo proti pravomocnému pražskému rozsudku odvolalo. Ten ještě v tomto případě nerozhodl. Až pak bude jasné, zda bude možné pokuty nakonec udělit, nebo ne.

Dotknout se to může třeba i případu prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, který během nouzového stavu uspořádal zabijačku v Osvětimanech. A podle policie tím byl spáchán přestupek, protože byl porušen zákaz shromažďování povoleného počtu osob.

Reklama

Doporučované