Hlavní obsah

V pasti. Lidé z horních pater křičeli o pomoc. Svědci popisují hrůzy londýnského požáru

Požár budovy v Londýně si vyžádal první oběti.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

V domě, který má 24 pater, žije asi pět set lidí, převážně chudších poměrů.

Článek

Kolem 500 lidí bydlelo v domě, který v Londýně zachvátil oheň. Mnoho z nich se dostalo z budovy ven, podle jejich výpovědí ale ne všichni měli takové štěstí.

„Všude byl kouř. Doslova všude. Lidé byli dole. Byly tam kusy budovy. Hořící kusy padaly dolů a lidé křičeli," uvedl David Benjamin. Svědci hovoří o tom, že někteří lidé uvízli v bytech jako v pasti. Zahlédli také světla v horní části budovy, patrně z mobilních telefonů či baterek. Policie prohlásila, že evakuace obyvatel stále pokračuje.

„Bylo žalostné, když jsem viděl blikat baterku nahoře (v hořící budově), odkud se zjevně nemohou dostat ven," řekl v rozhlasovém vstupu televizní moderátor George Clare.

„Slyšela jsem, jak lidé křičí o pomoc z dvacátého nebo devatenáctého patra. Blikali světly a pak přestali. Nevím, co se jim stalo, jestli jsou v pořádku, nebo ne, ale byl to strašný požár. Nikdy jsem nic takového neviděla," uvedla očitá svědkyně.

Jody Martin vylíčil, že utíkal k domu ve snaze pomoci a že křičel na lidi, aby vyšli ven, ale zevnitř se ozývalo volání, že uvízli v chodbách plných kouře. „Slyšel jsem lidi křičet o pomoc," poznamenal další svědek. „Vypadá to velice špatně, velmi velmi špatně. Nikdy jsem nic takového neviděl," vylíčil Tim Downie.

Hasiči si neví rady, hrozí zřícení budovy

Celý dům je v plamenech a panují obavy, že by se budova mohla zřítit. Hasiči dokážou hasit vodou za pomoci dálkově ovládané plošiny jen do 10. patra, výše se plameny vymkly kontrole.

Podle londýnských hasičů si požár obytné výškové budovy v Londýně vyžádal několik obětí. Příčina požáru, který budovu Grenfell Tower na západě britské metropole zachvátil v noci na středu, stále není známá, informovali ráno hasiči. Podle dřívějších informací bylo do pěti nemocnic převezeno zhruba 50 lidí. Na místě zasahuje 20 zdravotnických týmů a také na 200 hasičů.

Požár v londýnské čtvrti White City hasí na 200 hasičů.Video: Jakub Říha

Reklama

Související témata:

Doporučované