Hlavní obsah

Bývalé Trumpově poradkyni vyhrožoval nadřízený. Kvůli nahrávce rozhovoru ale sama čelí kritice

Bývalé Trumpově poradkyni při vyhazovu vyhrožovali, přesto sama čelí kritice.Video: AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalá poradkyně Donalda Trumpa Omarosa Manigaultová Newmanová zveřejnila nahrávku rozhovoru s vedoucím štábu Bílého domu Johnem F. Kellym, který ji v prosinci minulého roku propustil. Ten na nahrávce své podřízené naznačuje, že může čelit problémům, pokud svou pozici v klidu neopustí. Manigaultová Newmanová ale zároveň čelí kritice, že skrytým nahráváním rozhovoru a jeho následným zveřejněním porušila přísná bezpečnostní opatření Bílého domu.

Článek

Omarosa Manigaultová Newmanová s nahrávkou vystoupila v pořadu americké televize NBC Meet the Press. „Uvítal bych, pokud bychom se rozešli v přátelském duchu. Existují velice závažné právní záležitosti a doufáme, že se z nich nevyvine něco, co by vám úplně nelichotilo,“ řekl podle nahrávky Kelly.

Manigaultová Newmanová měla podle Kellyho zneužívat služby vládního automobilu, což bývalá Trumpova poradkyně popírá.

„Pokud se v přátelském duchu rozejdeme, můžete se na svůj rok v Bílém domě podívat jako na službu zemi a můžete jít, aniž by utrpěla vaše pověst,“ dodal ještě Kelly.

Přestože nahrávka rozhovoru staví vysoko postaveného úředníka do nepříjemné role, kritice se kvůli ní nevyhnula ani sama Manigaultová Newmanová. Uvnitř takzvané Situation Room, kde k rozhovoru došlo, je zakázáno používat vlastní elektronická zařízení, na což jsou pracovníci upozorňováni i cedulemi před vstupem do místnosti.

„Už jen pomyšlení na to, že pracovník Bílého domu propašuje do místnosti nahrávací zařízení, jasně ukazuje absenci ponětí o národní bezpečnosti,” uvedla v oficiálním prohlášení Bílého domu tisková mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová. Vystoupení s nahrávkou v televizním pořadu pak prý jen ilustruje absenci morální zásadovosti.

Podle zdrojů listu New York Times není jasně určitelné, zda svým chováním porušila zákon. Zcela jistě ale porušila pravidla platící pro jednu z nejpřísněji střežených místností Bílého domu. List také s odkazem na její bývalé spolupracovníky upozorňuje, že právě časté nerespektování vnitřních pravidel stálo za jejím propuštěním.

Proti jejímu propuštění se ale měl naopak stavět sám Donald Trump. Podřízení ho podle listu ke kroku museli přemlouvat. Trump a Manigaultová Newmanová se seznámili už před lety v televizním pořadu The Apprentice (Učedník).

Rozhovory s Kellym a dalšími činovníky včetně Donalda Trumpa si podle svých slov Manigaultová Newmanová nahrávala, protože v Bílém domě každý lže. „Ve světě Donalda Trumpa si musíte krýt záda,“ řekla. Ve své knize Unhinged, kterou ve zmíněném pořadu představovala, pak Trumpovo okolí a Bílý dům popsala jako kult, pro který Trump tvoří vlastní verzi reality.

„Potvrdilo se, že Trump je rasista“

Manigaultová Newmanová také znovu promluvila o nahrávkách, na kterých má americký prezident v době natáčení zmíněného pořadu používat rasistické výrazy.

„Byl to jeho hlas. Slyšela jsem ho zcela jasně, jako se slyšíme my dva,“ řekla v rozhovoru s moderátorem Meet the Press. Podle Manigaultové Newmanové nahrávka potvrzuje, že Trump skutečně je rasistou. Zároveň ale dodala, že v její přítomnosti nikdy výraz zamířený proti Afroameričanům nepoužil.

Manigaultová Newmanová byla v době výkonu funkce nejvýše postaveným člověkem afroamerického původu v Bílém domě a na veřejnosti amerického prezidenta často bránila. Nyní toho lituje. „Byla jsem slepá. Snažila jsem se v něm vidět to nejlepší. Pochopitelně se cítím příšerně,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované