Hlavní obsah

Bývalý agent FBI pátrá po tom, kdo zradil rodinu Anny Frankové

Vince Pankoke a jeho tým pátrají po tom, kdo vyzradil rodinu Frankových gestapuVideo: Ruptly

 

Reklama

Býval agentem FBI. Teď Vince Pankoke se svým týmem znovu otevřel případ Anny Frankové a její rodiny. Zkoumají, kdo v roce 1944 vyzradil gestapu jejich úkryt a poslal je tak na smrt.

Článek

V Pankokeho týmu je celkem 19 forenzních expertů, kteří mají pomocí nejnovějších investigativních technik najít indicie k vyřešení kauzy. Pomoc poskytl i Dům Anny Frankové v Amsterdamu, vyšetřovatelům zpřístupnil své archivy.

Celé vyšetřování bude zveřejněno na internetu a veřejnosti ukáže, jak historici, psychologové a bývalí policejní detektivové procházejí důkazy. Součástí šetření je i rekonstrukce dne, kdy byla rodina Frankových zatčena.

Podle dosud známých informací byly dokumenty týkající se zadržení Frankových zničeny při britském bombardování v roce 1944. Nizozemský filmař Thijs Bayens, který s Pankokem na případu spolupracuje, uvedl, že bývalý agent FBI objevil záznamy ve Washingtonu. Ty byly do USA zaslány po válce.

„Strávil jsem hodně času v Národním archivu Spojených států amerických a našel jsem dokumenty, o kterých mi řekli, že neexistují. Některé z nich byly poničené vodou a ohněm, jejich restaurování chvíli zabere. Objevili jsme i seznamy jmen zrazených Židů, informátorů, ale i členů gestapa, kteří žili v Amsterdamu. Teď mezi nimi musíme najít spojitosti,” uvedl Pankoke pro britský deník The Guardian.

Podle ředitele Domu Anny Frankové Ronalda Leopolda je identita toho, kdo úkryt Frankových gestapu vyzradil, záhadou už od roku 1944.

Případ byl oficiálně znovu otevřen o víkendu. Vyšetřovatelé se nyní zaměřují na jordánskou část Amsterdamu. Právě tady se Anna Franková s rodinou ukrývala dva roky, než ji, rodiče Ottu a Edith a sestru Margot odhalilo gestapo.

Nacisté Frankovou poslali do koncentračního tábora Osvětim a následně do tábora Bergen-Belsen, kde v patnácti letech zemřela na tyfus.

Její deník, který psala mezi lety 1942 a 1944, byl přeložen do více než šedesáti jazyků.

Výsledky šetření chce Vince Pankoke a jeho tým zveřejnit 4. srpna 2019, tedy na 75. výročí zadržení Frankových.

Reklama

Doporučované