Hlavní obsah

Bývalý britský voják je obžalován z únosu francouzské milionářky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Francii začal soud kvůli únosu majitelky luxusního hotelu na francouzské Riviéře, k němuž došlo v roce 2016. Ze spáchání zločinu jsou obžalováni bývalý britský voják, restaurátor a fotoreportér.

Článek

Francouzský soud projednává únos francouzské hotelové dědičky, který se odehrál v roce 2016. Informoval o tom list The Guardian. Osmdesátiletá Jacqueline Veyracová, majitelka slavného pětihvězdičkového hotelu v Cannes a restaurace La Reserve v Nice, byla unesena poblíž svého domu. Podle jejích vlastních slov ji přepadli dva maskovaní muži, když se chystala nastoupit do auta. Následně ženu svázali, naložili do ukradené dodávky, vyhrožovali jí a nutili pít sedativa. Pomoci se dočkala až o dva dny později, kdy ji zachránil náhodný kolemjdoucí, jenž zavolal policii.

Hlavním obžalovaným je podle listu The Guardian bývalý manažer restaurace La Reserve Giuseppe Serena. Prokurátoři tvrdí, že si již dávno brousil na Veyracovou zuby, a to poté, co jej v roce 2009 z práce propustila. Serenovi klade státní zástupce za vinu organizování a objednávání únosu za účelem získání výkupného. Na získané peníze měl v plánu otevřít vlastní restauraci, píše britský list. Serena ale vinu zarytě odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Grand Hotel v Cannes.

U soudu se ocitl i bývalý voják britské armády Philip Dutton, jenž podle svých slov utrpěl vážné popáleniny při výbuchu miny v Afghánistánu v roce 2011. Svým právníkům řekl, že byl v Nice bez domova a spal na pláži, kde potkal jednoho z dalších podezřelých. Dutton měl údajně za úkol požadovat výkupné ve výši 5 milionů eur, podle vyšetřovatelů si měl nechat 10 procent. Podle všeho ale nebyl schopen rodinu Veyracové kontaktovat.

Mezi dalšími obžalovanými je také bývalý fotoreportér Luc Goursolas, přezdívaný Tintin, který se následně stal soukromým detektivem. Ten je obviněn z montáže sledovacího zařízení na auto Veyracové. Goursolas přiznal, že to byl on, kdo speciální zařízení nainstaloval, dodal ale, že o plánu únosu nic nevěděl.

Státní zástupce v Nice Jean-Michel Prêtre ve svém prohlášení z roku 2016 uvedl, že únos Veyracové byl „velmi násilný“. Když se žena pokusila o útěk, „hrozilo jí další násilí“. Detektivové později označili Veyracovou za hrdinku, protože se několikrát pokusila uniknout a odmítala jídlo, které jí její únosci nabízeli.

Reklama

Doporučované