Hlavní obsah

Fotbalista Marián Čišovský podlehl stejné nemoci jako expremiér Gross

Foto: Profimedia.cz

Objektivy fotoaparátů zachytily Mariána Čišovského na stadionu naposledy v květnu 2016. V doprovodu manželky.

Reklama

„Ta nemoc, to byl pro mě šok. Marián nikdy zdravotní trable nemíval,“ vzpomíná trenér Pavel Vrba. Marián Čišovský zemřel ve věku čtyřiceti let v noci ze soboty na neděli.

Článek

Zprávu o úmrtí Mariána Čišovského potvrdilo na sociálních sítích vedení fotbalového klubu Viktorie Plzeň.

„Když jsem se to dozvěděl, vehnalo mi to slzy do očí,“ přiznal se Pavel Vrba, trenér, který Mariána Čišovského dovedl v Plzni k jeho největším úspěchům.

Choroba ALS neboli amyotrofická laterální skleróza je fatální, neurodegenerativní onemocnění motorických neuronů mozku a míchy, způsobující degeneraci a ztrátu mozkových a spinálních motoneuronů neboli buněk centrální nervové soustavy, které ovládají vůlí ovlivnitelné svalové pohyby.

Kvůli tomu dochází k postupné svalové slabosti až atrofii. Mozek nakonec není schopen ovládat většinu svalů a pacient zůstává paralyzován, při zachování psychických a mentálních schopností. Příčiny onemocnění nebyly zatím dostatečně objasněny.

Na tuto nemoc zemřel před pěti lety i bývalý premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross.

„Ta nemoc, to byl pro mě šok. Marián nikdy zdravotní trable nemíval. A najednou… Byl jsem se za ním v průběhu té nemoci podívat. V rodině. Když jsem ho tam viděl, mezi dětmi, jak se o ně snaží postarat… Už tehdy mě to dohnalo k slzám, přiznám se,“ zavzpomínal na ty okamžiky Pavel Vrba dnes, v krátkém telefonátu s reportérem Seznam Zpráv.

„I když mi svaly moc dobře nefungují, mám obrovské štěstí. Hlava funguje velmi dobře. Můžu vzpomínat na společně strávené roky,“ napsal před časem Marián Čišovský svým spoluhráčům z týmu, který Slovensko reprezentoval na olympijských hrách 2000 v Austrálii.

„Jsem hrdý a velmi šťastný, že jsem byl a stále jsem váš kamarád,“ napsal jim v roce 2019, když se musel omluvit z týmového srazu po letech.

S nemocí bojoval už od roku 2014. Na veřejnosti se objevil ještě při oslavách mistrovských titulů Plzně v letech 2015 a 2016. O dva roky později, když Plzeň slavila zatím naposledy, už nikoli. Jeho stav se postupně zhoršoval, zájem médií o kontakt s hráčem již manželka odmítala.

Foto: Profimedia.cz

Marián Čišovský hrál za FC Viktoria Plzeň do března 2014.

Na ligové soupisce Viktorie Plzeň na klubovém webu se ale jméno Mariána Čišovského s číslem 28 symbolicky zobrazovalo stále. Najít ho tam můžeme i dnes.

Loni v listopadu oslavil 40. narozeniny. Byl ženatý a měl dva syny a dceru.

Marián Čišovský byl odchovancem Chemlonu Humenné. Na Slovensku vyhrál třikrát ligu, třikrát i pohárovou soutěž. Působil v Interu Bratislava, Žilině a Artmedii Petržalka.

Pak se Čišovský vydal na tříleté dobrodružství do rumunské ligy do Temešváru. Ale největší zážitky ho čekaly v Plzni. V jejím kádru se objevil v červenci 2011.

„Mariána jsem si dobře všiml už v průběhu svého působení na Slovensku. Vlasatý kluk, nejlepší obránce v lize. On pak zamířil do Rumunska, ale končila mu tam tuším smlouva. A já měl o něj velký zájem. A tak jsme si plácli a on nám ohromně pomohl v naší první kvalifikaci o Ligu mistrů. A samozřejmě nejen v ní,“ vzpomíná Pavel Vrba.

Přes Jerevan, Trondheim a Kodaň se Viktoria Plzeň dostala jako první český mimopražský klub do Ligy mistrů. A svedla v ní zajímavé souboje s Barcelonou, AC Milán a běloruským Borisovem. Domácí zápasy hrávala v pražském Edenu, kde ji za pozoruhodný výkon a herní styl chválil po duelu s katalánským gigantem i jeho tehdejší trenér Pep Guardiola.

„Marián byl výtečný nejen na hřišti, ale i v kabině. Vždycky pozitivní, bojovník. Byl jedním z těch, kteří Viktorii dokázali posunout o stupínky výš, zdvihnout výkonnost a sílu týmu. Vždycky na něj budu vzpomínat jen v tom nejlepším,“ říká Pavel Vrba.

Čišovský odehrál za Plzeň ještě dvě další velké pohárové sezony. V ročníku 2012/13 startovala Viktoria v Evropské lize. A poté, co postoupila ze skupiny, v níž hrála s Atlétikem Madrid, Coimbrou a Hapoelem Tel Aviv, a ve vyřazovací části zvládla i postup přes Neapol, začala si klást ty nejvyšší cíle. V osmifinále je sice uhasil turecký klub Fenerbahce Istanbul, ale i tak vzpomínali Plzeňští na tuto sezonu rádi, bezpochyby i včetně Mariána Čišovského, který pravidelně nastupoval na pozici stopera.

A v další sezoně se hrála opět Liga mistrů. Marián Čišovský odehrál oba zápasy s Bayernem Mnichov a po jednom s Manchesterem City a CSKA Moskva.

Od dubna 2014 si pak léčil zraněné koleno, následně jej přepadla i nemoc ALS.

Když v noci ze soboty na neděli zesnul, přišla tak legendární sestava Plzně z její první sezony v Lize mistrů již o třetího hráče.

Mezi námi již nejsou David Bystroň, na snímku vlevo, který měl v běloruském Borisově pozitivní dopingový nález, a i když se později pokoušel svou kariéru restartovat, ukončil kvůli osobním problémům svůj život vlastní rukou v květnu 2017. A smutným způsobem tak následoval Františka Rajtorala (na snímku vpravo), který se k podobnému kroku rozhodl v průběhu svého tureckého angažmá.

Třetí z publikovaného snímku, Marián Čišovský, odešel z tohoto světa nyní. Zbyly po nich vzpomínky na krásné zápasy a plzeňská vítězství.

Viktoria Plzeň uctí památku Mariána Čišovského během dnešního ligového utkání se Spartou. V prostorách Pamětního místa Brány borců zároveň vznikne pietní místo, kde mohou všichni fanoušci zapálit svíčku a na Mariána Čišovského zavzpomínat.

Reklama

Související témata:
Marián Čišovský

Doporučované