Hlavní obsah

Bývalý ministr Julínek prohrál se státem spor o tři čtvrtě milionu

Soud uznal Julínkovi pouze náhradu na výlohy na právníky ve výši 22 321 korun.

 

Reklama

Požadavek na odškodné za trestní stíhání už loni zamítl Obvodní soud pro Prahu 2. Konstatoval, že žádost podal exministr pozdě.

Článek

Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek prohrál spor o odškodné za trestní stíhání, které bylo posléze zrušeno.

Požadované odškodné ve výši tři čtvrtě milionu korun tak nedostane.

Soud mu přiznal pouze částku 22 321 korun za náklady na právníky. Zbytek - odškodné za nemajetkovou újmu a vyrovnání nákladů na PR agenturu, kterou si najal kvůli poškozené pověsti, však přiznán nebyl.

Video: Tomáš Julínek přichází s advokátkou k soudu

Ministr Julínek přichází se svou advokátkou k soudu.

Julínek byl v roce 2013 obviněn, že jako ministr zdravotnictví ve vládě Mirka Topolánka v roce 2008 podepsal smlouvu o provozování letecké záchranné služby se soukromými firmami.

Policie byla přesvědčena, že tím státu způsobil škodu, protože policie a armáda mohly leteckou záchranku provozovat levněji. Julínek označil obvinění za absurdní. Nejvyšší státní zastupitelství mu dalo po třech měsících za pravdu a obvinění zrušilo. Policie později celý případ odložila.

I když obvinění trvalo jen čtvrt roku, podle Julínka poškodilo jeho pověst a musel prý také vynaložit na nápravu své pověsti nemalé prostředky. Soud však jejich náhradu zamítl s odůvodněním, že tyto náklady nebyly vynaloženy účelně.

Požadavek odškodného za nemajetkovou újmu už loni zamítl Obvodní soud pro Prahu 2. Konstatoval, že byl promlčený. Žalobu podal exministr podle soudu pozdě.

Tomáš Julínek v současnosti pracuje jako ředitel tří nemocnic Pardubického kraje. Svému bývalému stranickému šéfovi Mirkovi Topolánkovi daroval letos v prosinci na jeho prezidentskou kandidaturu 50 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované