Hlavní obsah

Obžalovaný Pelta zvažuje návrat do vedení fotbalu. „Umím sehnat peníze,“ říká

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Pelta stál v čele českého fotbalu necelých šest let. Teď zvažuje, že by se do výkonného výboru FAČR zkusil vrátit.

Reklama

U soudu čelí obžalobě z účasti na údajné manipulaci státních dotací do sportu. Miroslav Pelta se kvůli tomu v roce 2017 vzdal funkce předsedy Fotbalové asociace ČR. Teď zvažuje, že by se do výkonného výboru FAČR pokusil vrátit.

Článek

Do české fotbalové politiky se vrací velký hráč, nebo chcete-li Velký Čáp, jak se Miroslavu Peltovi přezdívá. Třetího června zvolí valná hromada Fotbalové asociace ČR své nové vedení. A Miroslav Pelta připouští, že by se jeho jméno mohlo na kandidátkách znovu objevit.

„Spousta lidí mě do toho nutí. Říkají, že jsem jediný, kdo fotbalu dokáže sehnat peníze. A já jsem přesvědčen, že bych uměl úspěšně oslovit nové partnery, kteří by do fotbalu byli ochotni vložit desítky milionů korun,“ zdůrazňuje Pelta svou nejsilnější stránku, naplnit rozpočet financemi.

Na lobbingu ohledně dotací od státu, konkrétně od Ministerstva školství, ovšem coby předseda FAČR pracoval před několika lety tak intenzivně, že se podle textu obžaloby dostal za hranu zákona.

Miroslav Pelta, podobně jako Miroslav Jansta a další osoby včetně Simony Kratochvílové, náměstkyně tehdejší ministryně školství, byli obžalováni, že se podíleli na nezákonných manipulacích s dotacemi. Obžalovány jsou i Fotbalová asociace ČR nebo Česká unie sportu coby právnické osoby.

Soudní jednání v první instanci u Městského soudu v Praze bude probíhat ještě několik měsíců. I kdyby se do 3. června, kdy se konají fotbalové volby, podařilo soudu vyřknout rozsudek, je pravděpodobné, že se některá ze zúčastněných stran odvolá. Takže pravomocný rozsudek soudu v kauze Pelta je před valnou hromadou FAČR prakticky vyloučen.

Nicméně tento stav věcí Peltovi v případné kandidatuře nikterak nebrání. Jeho kolega z lavice obžalovaných Miroslav Jansta stojí v čele České unie sportu dál, v průběhu trestního stíhání byl předsedou ČUS opětovně zvolen.

Ještě v prvních květnových dnech roku 2017 Miroslav Pelta také počítal s tím, že za pár týdnů na valné hromadě FAČR bez problémů obhájí mandát, do volebního souboje s ním se ani žádný protikandidát nehlásil. Jenže pak přišlo zatčení, obvinění z dotačních podvodů. A Pelta předsednickou funkci ve FAČR složil. Usilovali pak o ni Martin Malík s Petrem Fouskem. Malík v roce 2017 zvítězil, ale po sérii skandálů, spojených zejména s místopředsedou Romanem Berbrem, už pozici předsedy letos také obhajovat nebude.

Oficiálně dosud vyhlásil předsednickou kandidaturu jen bývalý reprezentant Karel Poborský. Čeká se to od fotbalového diplomata Petra Fouska, možná od Vladimíra Šmicera a dalších.

Miroslav Pelta ujišťuje, že na pozici číslo 1 kandidovat nebude, ani na roli místopředsednickou. „Uvažuji nejvýše o pozici člena výkonného výboru,“ řekl reportérovi Seznam Zpráv.

Miroslav Pelta je majitelem klubu FK Jablonec nad Nisou, který v ligové soutěži stále patří mezi její nejsilnější týmy, aktuálně ho najdeme na 3. příčce průběžné tabulky. Vedle toho si Pelta drží pozici předsedy Libereckého krajského fotbalového svazu. A je velmi pravděpodobné, že si v blížících se krajských volbách i tuto pozici obhájí.

Do dvanáctičlenného výkonného výboru FAČR, tedy do jakési fotbalové vlády, by tedy mohl kandidovat buď na jednu z pozic určených pro profesionální fotbal, nebo může zkusit oslovit voliče z okresů a krajů.

Miroslav Pelta sice připustil, že si svůj návrat do vedení českého fotbalu dokáže představit, stoprocentně však svou kandidaturu zatím nepotvrzuje. „Ještě to musím zkonzultovat i s několika lidmi, kteří stojí mimo fotbal. Musím zvážit, jestli by bylo šťastné kandidovat uprostřed probíhajícího soudního procesu. Jednoznačnou prioritou je pro mě každopádně vyhrát soud,“ zdůrazňuje Pelta.

Reklama

Doporučované