Hlavní obsah

Malíka už coby předsedu Poborský nechce. Neřekl ale, kdo za ním stojí

Foto: Profimedia.cz

Před cestou na mezistátní utkání v Anglii. Současný předseda Martin Malík (vlevo) v družném rozhovoru s Karlem Poborským a jeho partnerkou.

Reklama

Kandidát Karel Poborský by chtěl coby předseda fotbalové asociace spojit dva znesvářené tábory. Odmítl však odpovědět na otázku pátrající po tom, od koho cítí podporu. A také kdo by měl tvořit jeho tým spolupracovníků.

Článek

Za národní tým odehrál 118 utkání, posbíral spoustu ocenění a trofejí. „Nejtěžší zápas mě ale čeká teď, to si plně uvědomuji,“ konstatoval nyní Karel Poborský v roli kandidáta na pozici předsedy Fotbalové asociace ČR.

Volební valná hromada FAČR je na programu 3. června. Karel Poborský, v současnosti ředitel oddělení elitní mládeže FAČR, je dosud jediným oficiálním kandidátem. V uplynulých týdnech kandidaturu nevyloučili ani fotbalový diplomat Petr Fousek, další bývalý reprezentant Vladimír Šmicer či prezidentka fotbalových „odborů“ Markéta Vochoska Haindlová.

Karel Poborský oznámil úmysl kandidovat už ve čtvrtek, bližší informace slíbil sdělit na pondělní tiskové konferenci. Ta probíhala online formou. „Chci spojit dva konce českého fotbalu v jeden, proto kandiduji,“ zdůraznil Poborský.

Několika důležitým odpovědím se ovšem i tentokrát vyhnul. Především nevyjasnil, ze kterých konkrétních fotbalových adres cítí podporu. Ani to, kteří lidé by měli pracovat v jeho týmu spolupracovníků. „Na to je ještě brzy, abych byl v těchto záležitostech konkrétní,“ řekl kandidát.

Tím pádem Karel Poborský zamlžuje, jaké síly v českém fotbale vlastně reprezentuje. Vymezil se ovšem vůči současnému předsedovi FAČR Martinu Malíkovi.

„Je mi to trochu žinantní, přeci jenom je to můj nadřízený. Ale za tři měsíce mu mandát vyprší. Musím říct, že Martin Malík dělá pro fotbal spoustu dobrých věcí. Ale jakožto předseda, který byl nadřízený místopředsedovi Romanu Berbrovi, je s ním ztotožněn natolik, že to pro mě není člověk, který by dneska mohl vést asociaci a celé hnutí. A to byl pro mě jeden z hlavních motivů, proč jsem do té kandidatury šel,“ zdůraznil Karel Poborský.

Tehdejší český místopředseda Roman Berbr byl policií zatčen a obviněn z trestných činů korupce a zpronevěry v říjnu loňského roku.

„Všechno špatné je k něčemu dobré. Fotbal se ze dne na den Romana Berbra zbavil. Ta situace se tím sama od sebe vyřešila, nebýt toho, fotbal by se ho asi zbavoval velice těžko. Svým způsobem tedy za to rád jsem, i nejsem. Protože prostřednictvím těchto kauz jsme my ve fotbale neustále očerňováni. Přestože drtivá většina lidí fotbal dělá proto, že ho miluje,“ řekl Karel Poborský.

Na řadě okresních fotbalových svazů teď probíhají souboje, které lze při určitém zjednodušení pojmout jako „staré“ proti „novému“. Dosavadní struktury jsou ve volbách atakovány kandidáty F-evoluce, v jejímž popředí stojí Vladimír Šmicer, tedy Poborského dlouholetý spoluhráč z národního týmu.

„Já vidím F-evoluci jako pozitivní věc,“ řekl Poborský.

O víkendu ale ve volbě na OFS Beroun svou videozdravicí přímo podpořil Václava Kudrnu proti Ondřeji Lípovi, jednomu z lídrů F-evoluce. Lípa navzdory tomu zvítězil.

„Ale to nebylo tak, že bych podpořil kandidáta proti F-evoluci. Já chtěl podpořit svého kolegu z FAČR Vaška Kudrnu, o kterém vím, jak pracuje. A je profotbalový,“ vyjádřil se Poborský.

S Vladimírem Šmicerem se hodlá v brzké době sejít. „A vyložíme karty na stůl. Je možné, že se ve volbě postaví kandidát F-evoluce, možná to bude jinak, já už si ve fotbale dokážu představit úplně všechno,“ řekl Poborský.

Aby bylo snazší Karla Poborského „politicky“ přeci jen někam zařadit, zeptal se jej reportér Seznam Zpráv na jeho vztah k předsedovi Malíkovi, generálnímu sekretáři Janu Paulymu a členovi výkonného výboru Miroslavu Libovi.

Poborský se bez rozpaků vyhranil vůči Malíkovi, zbylá dvě jména však zprvu nechal bez odezvy. Po opakování otázky, zda by v případné roli předsedy chtěl Jana Paulyho i nadále v pozici generálního sekretáře, pak Karel Poborský odpověděl: „Pan Pauly je jedním ze zaměstnanců FAČR, má vhled do UEFA a FIFA, je to takový mezičlánek, který je spojuje s českým fotbalem. Já s ním nemám problém.“

Ohledně Miroslava Liby, který je považován za korunního prince a pokračovatele Romana Berbra, nabídl Poborský pouze vyhýbavou odpověď: „Vnímám, že nejsledovanější okresní volby teď probíhají v jeho revíru (ve Středočeském kraji). Já jsem rád, že nás čekají svobodné volby. A uvidíme, kdo z nich vzejde. Neříkám to jako klišé, opravdu to tak cítím.“

O své kandidatuře prý Karel Poborský začal přemýšlet, když policie zatkla Romana Berbra. „Začal jsem si to tak nenápadně mapovat, v profesionálním i neprofesionálním fotbale. Ucítil jsem velkou podporu. A s vědomím, že tedy mám reálnou šanci uspět, jsem se rozhodl do toho jít,“ říká bývalý hráč Manchesteru United, Benfiky Lisabon či Lazia Řím.

S kým konkrétně se o tom bavil a od koho tu podporu vycítil, to ale Karel Poborský říct odmítá. Tvrdí, že s velkými kluby, jako jsou Sparta či Slavia, dosud nejednal. Ale chystá se k tomu. „Ale určitě nezapomínám ani na fotbal amatérský a mládežnický.“ Zájem o schůzku s ním už podle Poborského projevili také někteří ze sponzorů FAČR.

Coby předseda by Karel Poborský chtěl posílit roli komise mládeže a věnovat se rozvoji vzdělávání trenérů.

Otázku možné budoucnosti Stadionu Evžena Rošického, případně pozemku pod ním, označil Karel Poborský za velmi složitou. Zopakoval výklad současného předsedy Martina Malíka o komplikovaných vztazích a zástavních právech, které je třeba vyřešit vysokým úvěrem (více zde). „Za sebe můžu říct, že by si český fotbal Národní stadion zasloužil. Ale na nějaký širší rozbor teď nemám dostatek informací,“ dodal Poborský.

Kde vidí své přednosti? „Vždycky jsem byl na sebe přísný a náročný. Jsem objektivní a neúplatný,“ pronesl kandidát na předsedu FAČR Karel Poborský.

Reklama

Doporučované