Hlavní obsah

Poborský ohlásil kandidaturu na pozici předsedy fotbalové asociace

Karel Poborský v síni slávy českého fotbalu v budově FAČR na pražském Strahově.

Reklama

Jeden z nejlepších a nejúspěšnějších hráčů české fotbalové historie Karel Poborský ohlásil kandidaturu na pozici předsedy Fotbalové asociace ČR. Volební valná hromada FAČR je na programu 3. června.

Článek

Několik mužů a jedna žena už naznačili, či nevyloučili, že by o pozici předsedy či předsedkyně Fotbalové asociace ČR mohli usilovat.

Prvním, kdo vyhlásil oficiální kandidaturu, je každopádně Karel Poborský. Na jeho novém twitterovém účtu se dnes objevil text:

„Chci navrátit fotbalu důvěru. Důvěru v hráče, důvěru v rozhodčí, vedení klubů i vedení FAČR. Proto jsem se po zralé úvaze rozhodl kandidovat na předsedu FAČR. Chci vše dělat s ohledem na fotbal a bez osobních zájmů.“

Krátký telefonát s Karlem Poborským potvrdil, že nejde o žádný „fake“.

„Ano, můžu potvrdit, že jsem se rozhodl kandidovat. Co mě k tomu přimělo? Stav českého fotbalu,“ řekl Karel Poborský. Jakékoli další komentáře ke své kandidatuře dnes ale odmítl. A odkázal reportéra Seznam Zpráv na tiskovou konferenci, na které příští týden pohovoří o své kandidatuře obšírněji.

Pokud lze usuzovat z jeho předchozích vyjádření nebo z dalších poznatků, jeví se jako pravděpodobné, že „politicky“ stojí Karel Poborský na jiné platformě než například F-evoluce, v jejímž vedení se nachází jeho dlouholetý spoluhráč Vladimír Šmicer.

F-evoluce chce po pádu bývalého místopředsedy Romana Berbra vnést do fotbalu výrazné změny. Oproti tomu Karel Poborský se až dosud vyjadřoval mnohem smířlivěji vůči současnému vedení asociace.

„Pokud budu kandidovat, tak ne kvůli nějaké funkci, ale proto, že na fotbalové asociaci už nějaký čas pracuju a máme tu rozjeté projekty, které ze svého úhlu pohledu vnímám jako velmi dobré a prospěšné. A kdybych kandidoval, tak hlavně proto, aby se udržela jejich kontinuita. Jsme v nějaké fázi cesty a ta by měla pokračovat. Ty projekty bych opravdu rád udržel při životě a co nejvíc je podpořil,“ vyjádřil se Poborský pro Seznam Zprávy v prosinci – více zde.

„Navzdory všem negativům, o kterých se teď hodně mluví, pracuje na FAČR spousta kvalitních lidí a tyhle věci jsou nastavené opravdu dobře. Případnou kandidaturou bych je chtěl jednoznačně podpořit, aby mohly fungovat i dál,“ vyjádřil se tehdy Poborský.

Jeho dlouholetý spoluhráč z národního týmu Vladimír Šmicer cítí, že jsou s Poborským v odlišných názorových táborech. Takhle se před měsícem k jejich jednání vyjádřil: „Karel je zaměstnanec svazu, to je jasné. Ale také je to můj kamarád, se kterým se samozřejmě známe spoustu let.“

V daný moment se zdálo, že by Poborský mohl proti Šmicerovi kandidovat na pozici českého místopředsedy. Nelze ovšem vyloučit ani jejich souboj o pozici číslo jedna. „Bylo to celé kamarádské, Karlovi jsem řekl, že doufám, že by ten náš případný souboj proběhl ve férovém prostředí, že na sebe přece nebudeme vytahovat žádné blbosti, to by bylo zbytečné.“

Kdo je Karel Poborský

Patří mezi české fotbalové legendy, mezi nejúspěšnější hráče historie. S národním týmem získal mimo jiné stříbro na Euru 1996 v Anglii a bronz o 8 let později. V reprezentačním dresu sehrál celkem 118 utkání, vstřelil 8 branek.

Jeho kariéra je spojena se Slavií i Spartou, hrával též za Manchester United, Benfiku Lisabon a Lazio Řím. Začínal i končil v Dynamu České Budějovice, oblékal i dres Viktorie Žižkov.

Posléze jako spolumajitel klubu pracoval v managementu Dynama České Budějovice, v éře Ivana Haška také ve výkonném výboru FAČR.

Nyní je na FAČR ředitelem oddělení elitní mládeže a výkonným ředitelem regionálních akademií.

V minulých týdnech či měsících nevyloučil kandidaturu na obhajobu své pozice současný předseda Martin Malík. Kandidaturu zvažuje také Petr Fousek, Malíkův soupeř z roku 2017.

Myšlenku ucházet se o pozici muže číslo 1 v českém fotbale připustil také Vladimír Šmicer, původně i někdejší generální sekretář asociace Rudolf Řepka. Poté, co přijal místo ředitele FK Teplice, je však u něj tento další postup nepravděpodobný.

Kandidaturu nevyloučila ani Markéta Vochoska Haindlová, šéfka České asociace fotbalových hráčů.

Fotbalová asociace ČR čelí po čtyřech letech opět další krizi. V roce 2017 byl těsně před volbami kvůli údajným dotačním podvodům zatčen a obviněn tehdejší předseda Miroslav Pelta. Jako stíhaná osoba už nekandidoval. A v souboji Martina Malíka s Petrem Fouskem vyhrál prvně jmenovaný.

V půlce října loňského roku nastal další krizový moment, kdy byl zatčen Roman Berbr, v té době český místopředseda asociace. Spolu s dalšími 20 osobami je obviněn z korupce a defraudací.

Jeho stíhání diskreditovalo celou asociaci, zejména pak její vedení. A objevilo se několik aktivit volajících po obrodě českého fotbalu. Nejviditelnější je F-evoluce, jejíž kandidáti se na úrovni okresních fotbalových svazů pustili do prvních volebních bojů.

Situaci v regionálních volbách jsme podrobněji analyzovali zde.

Reklama

Doporučované