Hlavní obsah

Úředník k Peltově kauze: Chtěli, ať schválíme seznam, jenž jsme neznali

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Pelta (uprostřed) na momentce ze srpna loňského roku. Soudní úřednici předává svůj občanský průkaz. Vlevo jeho advokát Bronislav Šerák.

Reklama

Soud se snaží vyjasnit, jak mohlo docházet k údajným manipulacím kolem investičních dotací, z nichž je obžalován i Miroslav Pelta, bývalý boss fotbalové asociace. „Body se měnily,“ připustil referent Martin Hlávka ve své výpovědi.

Článek

U Městského soudu v Praze pokračovalo v uplynulém týdnu projednávání kauzy sportovních dotací výslechy dalších svědků. Bývalý ministerský referent Martin Hlávka popsal, jakým způsobem se vyhodnocovaly žádosti o takzvané investiční dotace.

„My úředníci jsme ty žádosti vyhodnocovali a bodovali jsme je podle kritérií. Ty žádosti mezi námi kolovaly, takže jsem viděl, že občas jsou původně udělené body přeškrtnuté. A byla tam dopsaná jiná hodnota, obvykle vyšší. Kdo ty změny prováděl, netuším,“ vypověděl Martin Hlávka.

Výsledný seznam schválených investičních dotací pak podle něj měli úředníci schválit, aniž by jim byl tento seznam předložen. „Pak nám ho přinesli, ale nebylo k dispozici snad ani pět minut na to, abychom ho mohli prostudovat. Tak jsem se ještě s jedním kolegou hlasování zdržel. Ale ostatní byli pro.“

Hlávka tak před soudem naznačil možnosti, jakým způsobem na ministerstvu hypoteticky bylo možné s vyhodnocováním a výběrem dotačních žádostí manipulovat.

Premiér má největší kartu

Miroslav Pelta je spolu s dalšími sportovními činovníky obžalován v kauze údajných manipulací se sportovními dotacemi Ministerstva školství. Pomáhat jim v tom měla Simona Kratochvílová, taktéž obžalovaná. A nyní už samozřejmě bývalá náměstkyně právě z MŠMT.

Podle odposlechů, na které se odvolává obžaloba, měla spolu s Peltou manipulovat mimo jiné s takzvanými investičními dotacemi.

V bytě na Senovážném náměstí, který Pelta náměstkyni pronajímal, se ti dva probírali velkým množstvím dotačních žádostí, jmenovali přitom celou řadu politiků, dalších vlivných osob a svých známých. A debatovali o tom, komu z nich by bylo vhodné na jejich projekt dotaci přidělit, aby to pro Peltu a Kratochvílovou bylo výhodné.

Netušili ovšem, že byt je „napíchnutý“ policejní operační technikou.

„Svým jednáním dosáhli výběru a přislíbení poskytnutí finančních prostředků nejméně pro 21 žádostí o dotace,“ zmiňuje obžaloba.

Řešily se takto například stavby fotbalových tribun v Domažlicích a Přešticích, rolba pro litvínovský zimní stadion, rekonstrukce atletického stadionu ve Slavkově u Brna, odkud pochází Bohuslav Sobotka, tehdejší premiér, nová „umělka“ pro Junior Teplice, kterou Pelta spojoval s tehdejším generálním sekretářem FAČR Rudolfem Řepkou. Anebo rekonstrukce fotbalového hřiště číslo 4 na Strahově pro Sdružení fotbalového klubu AC Sparta Praha.

„Premiér má největší kartu, premiér, tam musím dát všechno,“ přemítala nad dotačními žádostmi Simona Kratochvílová.

Některé žádosti měly naopak kvůli osobám, jež za nimi stály či mohly stát, smůlu. „Tady teďka asi si vyhodím ty Řečkovice, protože ty tlačí lidi, ten Břízko a tady tihle, kteří jdou proti premiérovi, a Tejc,“ padlo například v odposleších.

Nebo: „Třeboň hokej, já nemůžu dát do Jižních Čech tam Zimolovi prachy, jo, rozumíš,“ řešila Kratochvílová nad dotacemi i vnitrostranické spory v ČSSD.

„Vyhodit Strašecí, protože to je za velký peníze, protože to je dvacka a Karel přežije, chápeš. To byli bejvalí chládkovci a teď se rozkmotřili a ještě nám dlužej peníze,“ padlo také v bytě na Senovážném náměstí. Marcel Chládek je někdejším ministrem školství za ČSSD, po odchodu z tohoto úřadu pracoval pro Fotbalovou asociaci ČR.

Libora Varhaníka, předsedu atletického svazu, zase jistě zaujme věta: „Varhaníkovi jsem tam nedal jedinou věc.“

U soudu pak při předchozích jednáních Miroslav Pelta se Simonou Kratochvílovou v zásadě uvedli, že se jen tak bavili a že reálně neměli na rozdělování dotací žádný vliv.

Kdo ty body přeškrtal, nevím

Jak celý proces vyhodnocování dotačních žádostí probíhal, popsal u soudu coby svědek bývalý referent Martin Hlávka.

„Na to vyhodnocování jsme byli přiděleni tři úředníci, další dvě osoby tam byly na výpomoc,“ vysvětloval v pátek u Městského soudu v Praze.

Nejprve proběhla základní kontrola, zda žádosti obsahují všechny předepsané náležitosti. Nevyloučil, že i ty vyřazené mohl někdo vrátit znovu do oběhu.

Přímo sem už samozřejmě Miroslav Pelta nedosáhl. Zda snad úředníky vedla k nějakým manipulacím Simona Kratochvílová, z aktuálního projednávání kauzy u soudu nijak nevyplynulo.

„A pak jsme ty žádosti posuzovali a bodovali podle jednotlivých kritérií. Každý měl přidělená některá z nich, já osobně jedno nebo dvě. A známkovali jsme je podle metodiky. Ty žádosti mezi námi kolovaly. Takže jsem viděl, že některá původně udělená bodová hodnocení byla škrtnutá a nahrazená jinými, obvykle vyššími. Kdo to dělal, nevím. Mnou hodnocená kritéria nikdo neupravoval, protože byla naprosto jednoduchá a jasná,“ vypověděl Hlávka.

Podle udělené bodové hodnoty se pak jednotlivé žádosti srovnaly do tabulky. A oficiální pravidla byla samozřejmě taková, že ty s nejvyšším ohodnocením měly být jejich žadatelům přiklepnuty.

„je to podobné, jako by ty žádosti jely závod. Většina z nich do cíle dojela. Ale kdo v tom závodě uspěl, to bylo na komisi,“ řekl Hlávka.

Právě Martin Hlávka byl přitom zároveň členem oné rozhodující komise. „Ale podal jsem proti tomu protest. Přišlo mi to jako střet zájmů, abych žádosti bodoval a pak také rozhodoval o přidělení dotace. Reakce? Žádná. Zůstal jsem členem komise.“

Na dotaz soudkyně Lenky Cihlářové, kdo tedy na seznam dotačních žádostí namaloval čáru, kterou byly schválené investiční dotace odděleny od těch neúspěšných, však Martin Hlávka odpověděl, že netuší.

Jak tedy jednání schvalovací komise probíhalo? „Nadřízení nás svolali do zasedačky, řekli, ať to schválíme. Nepředložili nám vůbec nic. Namítal jsem, že takhle to přeci nejde. Tak ten seznam vytiskli a rozdali nám ho. Na to, abychom si ho nějak prostudovali a nějak se v něm vyznali, ale nebylo ani pět minut. Řekl jsem, že za těchto podmínek to schválit nemůžu. Tajemník Sedláček mi na to řekl, že už je ze mě celej rudej.“

Ostatní členové komise nicméně seznam schválených investičních dotací odsouhlasili. „Spolu se mnou pro něj nehlasoval ještě kolega Vronský,“ zavzpomínal Martin Hlávka na události, které se děly zkraje roku 2017.

„Pak mě můj nadřízený pan Kaňka přesunul z investičních na neinvestiční dotace. A na konci roku jsem z ministerstva odešel,“ doplnil Martin Hlávka.

Naplnila se tak Peltova vize, kterou policie zachytila již 24. listopadu 2016. To když si Kratochvílová stěžovala, že má na odboru sportu na MŠMT „dvě nepřátelské buňky“, a to Vronského a Hlávku.

A Pelta jí na to v SMS odvětil: „Tak Vronský do důchodu a druhej do p*dele.“

Reklama

Doporučované