Hlavní obsah

Expremiér Sobotka u soudu: Dotace? Být Peltou, také bych se ozval hned

Foto: Profimedia.cz

Bohuslav Sobotka, tehdy ještě předseda vlády České republiky, po boku Miroslava Pelty v Toulouse v roce 2016, na utkání EURO Česko–Španělsko.

Reklama

Jako svědek dorazil dnes k Městskému soudu v Praze v projednávané kauze sportovních dotací bývalý český premiér Bohuslav Sobotka. Odmítl, že by nekale podporoval dotační žádost Slavkova u Brna, a popsal systém financování sportu.

Článek

V textu obžaloby, která z dotačních podvodů viní několik sportovních bossů a bývalých úředníků ministerstva, je jméno bývalého premiéra Bohuslava Sobotky zmíněno hned několikrát, byť okrajově, zejména pak v souvislosti s investičními dotacemi.

Dozvíme se z ní například, že v šuplíku pražského politika Karla Březiny policie našla i seznam preferovaných investičních žádostí s ručně psanou poznámkou BS. Březina připustil, že jde o jeho písmo a zmínku o Bohuslavu Sobotkovi. Ale proč jeho monogram zrovna na tento papír zvěčnil, to už si při výslechu na policii nepamatoval.

Březina tehdy fungoval jako poradce ministryně školství Kateřiny Valachové. Oba jsou, stejně jako Sobotka, významnými členy České strany sociálně demokratické.

Několikrát je v souvislosti se Sobotkou zmiňován v obžalobě projekt dostavby atletického stadionu ve Slavkově u Brna. „Slavkov, to je jasný, to je premiér,“ zachytily například odposlechy větu Simony Kratochvílové, náměstkyně ministryně školství, pronesenou v době, kdy s Miroslavem Peltou, tehdy předsedou Fotbalové asociace ČR, řešili, které projekty by dotaci dostat měly, podle toho, kdo mocný je podporuje.

Bohuslav Sobotka, který stejně jako Kateřina Valachová či Karel Březina vystupuje v celé kauze v roli svědka, se dnes ke Slavkovu vyjádřil takto: „To město jsem navštívil v roce 2016. Byl jsem starostou informován, že zrovna získalo dotaci na rekonstrukci atletického stadionu a že ji podpořila i rada Jihomoravského kraje. Dotaci na rok 2017 jsem s nimi neřešil, byl jsem informován o tom, že dostali dotaci na rok 2016.“

Dlužno dodat, že právě do Slavkova u Brna se Bohuslav Sobotka s rodiči a sourozenci přestěhoval počátkem 80. let. A navštěvoval tu základní školu. Později, už coby premiér, právě ve Slavkově opakovaně prováděl volební akt.

Foto: Profimedia.cz

Bohuslav Sobotka u voleb v roce 2017. Hlasoval ve Slavkově u Brna

V rámci přidělování sportovních dotací pro rok 2017 byla Slavkovu přiklepnuta částka 12 milionů korun. Ale po zásahu policie na úřadě Ministerstva školství se dotace stopla. Projekt figuruje na seznamu 21 investičních dotací, jež podle obžaloby Pelta s náměstkyní Kratochvílovou ovlivňovali.

V obžalobě se dočteme citací z mnoha odposlechů těch dvou. Pelta v nich mimo jiné uvedl, že chápe, že ministryně (Valachová) chce vyhovět premiérovi (Sobotkovi). S tím, že dřív, než to převzal Karel (Březina), tak vždy přinesla seznam Běla (Hajná), která to vždy řídila.

Bohuslav Sobotka u soudu uvedl, že Běla Hajná byla ředitelkou jeho kabinetu. Nicméně kategoricky vyloučil, že by ji kdy nějakými takovými úkoly pověřoval.

„Já neřešil žádné konkrétní programy v tom smyslu, že bych se podílel na jejich rozdělování, nebo rozhodování o nich. Do toho jsem se nepletl,“ podotkl bývalý premiér.

„Obecně si myslím, že není nic špatného, když se poslanec, senátor, hejtman či starosta snaží, aby se v jeho regionu realizovaly veřejné investice. Musí však přitom respektovat všechna příslušná legislativní pravidla,“ dodal Bohuslav Sobotka.

Peltovi s Janstou rozjasnil Sobotka líce

Na lavici obžalovaných se při pátku ocitla jen trojice, další se omluvili. Vedle někdejšího šéfa sportovního odboru Zdeňka Břízy dodrželi stoprocentní účast šéf České unie sportu Miroslav Jansta s někdejším bossem českého fotbalu Miroslavem Peltou.

A právě tyto dva viditelně potěšila zejména jedna odpověď, kterou prominentní svědek Bohuslav Sobotka u soudu pronesl.

Na srozuměnou: Pelta s Janstou jsou obžalováni mimo jiné proto, že po zjištění, kolik sportovním organizacím, jež vedli či vedou, přikleplo v únoru 2017 na dotacích Ministerstvo školství, zburcovali své kontakty na úřadě. A přiměli je ke změně a navýšení dotace pro FAČR, resp. ČUS.

Podle jejich výkladu tak napravili chybu, podle státního zástupce Ondřeje Trčky tím nezákonně zmanipulovali dotační proces.

Přehled obžalovaných v kauze sportovních dotací

Simona Kratochvílová, tehdy náměstkyně ministryně školství

Miroslav Pelta, tehdy předseda Fotbalové asociace ČR

Miroslav Jansta, předseda České unie sportu

Jan Boháč, generální sekretář České unie sportu

Zdeněk Bříza, bývalý ředitel odboru sportu MŠMT

Česká unie sportu

Fotbalová asociace ČR

Josef Monsport, advokát Miroslava Jansty, tedy velmi dobře věděl, proč bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi klade otázku, jak by se on sám zachoval být v roli šéfa sportovního spolku, který se právě z jakéhokoli zdroje dozvěděl, že je dotace menší, než počítal.

„Asi bych také ihned reagoval,“ připustil Bohuslav Sobotka. „Uplatnil bych připomínky bezprostředně poté, co bych se to dozvěděl. Už jen proto, že by se mě lidé, co mě do vedení toho spolku zvolili, patrně zeptali, proč je těch peněz méně.“

Při těch slovech se po Janstově i Peltově tváři rozhostil široký spokojený úsměv.

K Miroslavu Janstovi bývalý premiér Bohuslav Sobotka poznamenal, že ho zná dlouhá léta, právě z ČSSD, v jejíchž řadách známý pražský lobbista působí.

Miroslava Peltu znal jako předsedu fotbalové asociace. Není žádným tajemstvím, že Sobotka využíval pozvánek do VIP lóží na zajímavé fotbalové zápasy nejen v podání českého národního týmu.

U soudu potvrdil, že jeho vláda v červnu 2016 schválila Koncepci podpory sportu pro roky 2016–2025, v níž se mimo jiné píše, že „efektivní sportovní politika nemůže být implementována bez osobní účasti zástupců sportu v rozhodovacích orgánech na státní, regionální i místní úrovni. Sportovci a sportovní odborníci se musí dlouhodobě podílet na implementaci a vyhodnocování sportovní politiky“.

Na tento dokument se Jansta a spol. ve své obhajobě odkazují. A používají ho jako argument v debatě, která se vede o tom, jak dalece mohli ze své pozice generálů českého sportu zasahovat do procesu rozdělování státních dotací.

V tomto ohledu hraje důležitou roli orgán jménem Národní rada pro sport, která při Ministerstvu školství fungovala za ministra Marcela Chládka (taktéž ČSSD) i jeho nástupkyně Kateřiny Valachové.

Jansta či Pelta v této Národní radě působili. A opět z toho odvozují, že jako garanti dotačních programů měli právo do celého procesu mluvit.

„Myslím, že budou existovat dokumenty, které Národní radu pro sport nějak definovaly. Já ji chápal jako prostor pro zpětnou vazbu. Aby představitelé sportu mohli ministerstvu sdělovat, zda je všechno v pořádku, jestli jim rozdělování peněz přijde spravedlivé. Prostě jako takovou komunikační platformu,“ řekl u soudu Bohuslav Sobotka.

Reklama

Doporučované