Hlavní obsah

Z trenérů jsem nadšený, říká nový ředitel Teplic. Chce jít cestou odchovanců

Foto: Profimedia.cz

Řepka se do Teplic vrátil po dlouhých 14 letech.

Reklama

Vrací se domů. Rudolf Řepka se stal ředitelem klubu FK Teplice. Kromě toho byl také zvolen do funkce předsedy OFS v Teplicích. Dá se stihnout obojí? A poznamenalo ho jeho dlouholeté angažmá ve vysoké funkci ve FAČR?

Článek

Hned na úvod se musím zeptat, jak se vám zlepšila nálada, když Teplice konečně začaly bodovat?

Doufám, že se zlepšila nejen mně, ale všem Tepličanům. Body jsme posbírali v posledních zápasech, takže si myslím, že nejenom Na Stínadlech, ale v tady celém městě panuje momentálně opravdu velmi pozitivní duch.

A přivezete si ho do Liberce? Ptám se, protože budu ten zápas komentovat, tak abych věděl, na co se mám připravit.

Myslím, že pojedeme do Liberce uvolnění a přesto, že je to je velmi kvalitní tým, věřím tomu, že nějaký bodíček i ze severu můžeme přivézt. Ve funkci ředitele klubu jsem teprve od začátku března. Ještě než byl můj příchod oznámen, jsme sehráli dvě výsledkově poměrně úspěšná utkání se Slavií a Baníkem Ostrava, poté jsme zvládli důležitý zápas s Opavou, takže jsme se uklidnili.

Vy jste samozřejmě znalec tamního prostředí, protože jste už v Teplicích dlouhodobě působil víc jak deset let v různých funkcích, od tiskového mluvčího až po sportovního ředitele. Proto si myslím, že jste ideální respondent na otázku, co se to vlastně v Teplicích děje? Řekněme, že je to finančně dobře položený klub, nemá žádné starosti s tím, kde vzít peníze na výplaty, jako tomu bylo třeba u jiných klubů v minulosti, skláři mají i pěkný stadion. Teplice ale místo toho, aby hrály o poháry, se v posledních letech mrskají na spodku tabulky…

Asi máte pravdu. Myslím, že Teplice jsou opravdu dobře vybudovaný klub na velmi pevných základech. Máme bohatou tradici. Je tak otázka, proč tomu tak momentálně je. Věřím tomu, že i když v současné chvíli výsledky nejsou dobré, že budeme více a více čitelní pro veřejnost, a nejenom pro tu sportovní, ale i pro tu obecnou. S tím pak přijdou i výsledky. Věřím, že i já přispěju dílkem k tomu, že tady v Teplicích to začne zase žít a a že se nám bude lépe dařit.

Vy ale jako ředitel máte před sebou i některá nepopulární rozhodnutí. Tím narážím na to, že mi v posledních letech připadalo, že mnozí fotbalisté jsou příliš spokojeni, že ze sebe nemusejí vydat maximum. Že prostě mají smlouvu na dva, tři roky, a tak to na severu Čech nějak odkopou. Přišlo mi to podobné jako s Mladou Boleslaví, taky dobře finančně zajištěný klub, ale výkony neodpovídají. Řekl bych, že to může být zasuto někde v hlavách hráčů.

Pro mě je velice složité komentovat, řekněme, historii. Možná někdo může mít i podobný pocit, ale jak mám v tuto chvíli opravdu velmi blízko k samotným hráčům a realizačnímu týmu, můj dojem je naopak opačný. V kabině jsem několikrát byl a mám pocit, že chuť a duch vítězit v tom kolektivu je. Možná se nám teď daří zasít něco, co bude velmi dobře fungovat do budoucna. Věřím, že v tomto ohledu může pomoci i moje přítomnost. Nejde ale jen o kabinu, věřím totiž, že fotbalově probudíme celý region, že všichni začnou náš klub podporovat, aby se nám dařilo.

S tím určitě souvisí otázka na mládežníky, na vlastní odchovance. Teplice asi nikdy nebudou klubem, který si bude moci dovolit přestup za 20 milionů korun. Ne vždy se povede vychovat někdo, jako je Edin Džeko, ale asi by vaším cílem do budoucna mělo být vychovat vlastní kluky a pak je velice dobře zpeněžit, ať už do velkých klubů v Česku, nebo do zahraničí, že?

Když se uvolnila pozice ředitele klubu, bylo výběrové řízení a já jsem byl pozván jako jeden z kandidátů. Povídal jsem si s vedením a vyměňovali jsme si myšlenky a myslím, že jsme úplně ve shodě v tom, že do budoucna by náš klub měl profitovat především z odchovanců z regionu. Musíme se zaměřit hlavně tímto směrem, ale není to jednoduché. Musíme pracovat velmi intenzivně na mládeži. Je potřeba se také snažit vybudovat infrastrukturu, abychom pro ni měli kvalitní zázemí. Myslím, že to bude určitě jen ku prospěchu. Už v současné chvíli máme poměrně hodně odchovanců v kádru, ať už to je Žitný, Knapík nebo Heidenreich, takže já jsem relativně spokojený, ale tohle je cesta, kterou jednoznačně musíme jít.

Rudolf Řepka

V Teplicích působil v několika rolích už před 14 lety. Je jednou z tváří projektu F-evoluce a nedávno se stal předsedou OFS v Teplicích. Dlouhé roky působil jako delegát UEFA a generální sekretář FAČR.

Mluvil jste tom, že vás čeká spousta práce. Vzal jste si ale navrch ještě pořádný batoh starostí tím, že jste byl zvolen předsedou Okresního fotbalového svazu v Teplicích. Jako jeden z těch, kteří jsou podepsáni pod projektem F-evoluce. Dá se to vůbec dohromady zvládat?

Já si právě myslím, že se to velmi dobře doplňuje, přesto, že to bude určitě nějaká hodina práce navíc. Nejenom za měsíc, ale možná týdně, denně. Ve spojení těchto funkcí naopak vidím obrovskou synergii. Musím říci, že je velmi důležité, aby ten velký, ligový klub respektoval a uznával ty menší v našem regionu, a aby i ty malé kluby byly potřebné pro ten velký. Já tam tak vidím symbiózu. Přestože možná na začátku funkcionáři malých amatérských klubů tomu tak trošku nerozuměli, věřím, že všichni pochopí, že i ten velký klub může dobře fungovat ve prospěch klubů menších.

Není oprávněná obava u menších klubů z regionu, že teď se pojede podle diktátu Teplic, když předseda je zároveň ředitelem klubu?

Ta obava určitě může být. Je to ale především o mé práci, abych přesvědčil ty malé amatérské kluby, že je velký klub potřebuje. Věřím tomu, že kluby nezklamu. Proto jsem tu funkci vzal i přesto, že jsem se těsně před volbou stal ředitelem Teplic. Teprve činy ale dokáží, jestli to tak doopravdy je, jestli mi budou moci věřit.

V době, kdy se volby připravovaly a kdy se psalo o tom, kdo by měl kandidovat, se v souvislosti s vaším jménem mluvilo o vašem působení ve FAČR. Musel jste to určitě brát jako negativum, protože leckdo z vašich konkurentů se mohl proti tomu poměrně lehce vymezit. Samozřejmě mu nemůžete říct, že nemá pravdu…

Ani člověk, který se pohybuje více než 20 let v těch nejvyšších manažerských fotbalových pozicích, se nemusí ušpinit. Já pořád tvrdím, že opravdu můžete jet v tomhle vlaku a nemusíte jezdit ani na červenou, ani na oranžovou. Musíte určitě dělat poměrně hodně kompromisů, ale opravdu se musím přiznat, že nikdy jsem nedělal žádné podlosti a nekalosti a vždycky jsem se především zamýšlel nad tím, co je dobré pro fotbal. Každopádně na svazu jsem fungoval, je pak ale potřeba si říci, jaké jsou funkce generálního sekretáře, tak aby si to všichni dobře vybavili, aby to pochopili.

Vám ale na druhou stranu určitá práce ubyla, protože předpokládám, že asi nebudete moci vykonávat funkci delegáta UEFA, třeba na zápasech Ligy mistrů. Tak si říkám, že to člověka může i trošku zamrzet, protože měl kontakty i s tím nejlepším světovým fotbalem, potkával se se zajímavými lidmi.

Máte pravdu, že tohle to je vždycky úplná třešnička na dortu. Vyjet si na Ligu mistrů a potkávat se s tak významnými činovníky, tak významnými kluby, ale v současné chvíli já mám jednu jedinou prioritu, a tou jsou Teplice. Všichni vědí, že je to moje srdeční záležitost. V Teplicích jsem se narodil, žiju tady, za klub jsem hrál, působil jsem tady jako hráč od mládeže do B týmu, pracoval jsem pro něj, takže opravdu mám modro-žluté srdce. Rozhodl jsem se tak jít touto cestou. Kapitolu UEFA bych ale ještě nezavíral, je to stále s otazníkem. Navíc jsem stále v disciplinární komisi, ale jak jsem říkal, priorita je jasná.

A bude to podobné třeba i s pozicí výkonného ředitele hráčské agentury? Pokud to tedy ještě platí v tuto chvíli…

To už neplatí. Tuto funkci jsem uzavřel k poslednímu dni v únoru, před nástupem do funkce ředitele FK Teplice. Tyto dvě funkce by byly absolutně neslučitelné.

To jsem si právě říkal, protože, ať se na to podívám z kterékoliv strany, tak vy budete muset být se svými kolegy i hodně aktivní na přestupovém trhu a pak by to vypadalo hodně zvláštně.

Je to jasné. Posily nebo odchody hráčů konzultujeme především se sportovním ředitelem Štěpánem Vachouškem a také s představenstvem. Bavíme se s trenérem, máme vždycky pravidelné schůzky, takže do budoucna určitě nebudu tím jediným, který bude rozhodovat o přestupech. Řekneme si to tady v klubu a taky už jsme řekli, že prioritou budou odchovanci, na kterých chceme stavět. Pro mě to ale byla zkušenost, která mě posílila a zase jsem nahlédl do další kapitoly fotbalu, která je také nesmírně důležitá.

Myslím, že problémem českého profesionálního fotbalu jsou časté výměny trenérů. Zajímal by mě váš názor, jako člověka, který bude mít rozhodující slovo. Jak to bude, pokud se třeba Radimu Kučerovi přestane dařit? Bude jeho pozice v ohrožení, respektive jaký máte názor na to, že po půl roce kluby mění trenéry?

O životě a neživotě trenéra bude vždy rozhodovat představenstvo. To je jasný fakt. Musím říci, že když vidím, jak pracují současní trenéři, tedy Radim Kučera a jeho realizační tým, jsem úplně nadšený. Jsou to velmi, velmi pracovití trenéři, mladí, perspektivní, co chtějí opravdu v životě něco dokázat, takže představenstvo chce jak trenérům a realizačnímu týmu dát co nejvíce šancí. Určitě budeme hodnotit jejich práci z dlouhodobějšího hlediska. Nechceme mít každý půlrok nového kouče. Teď jsme spokojeni. Navíc se daří i po sportovní stránce. Já bych si hrozně přál, aby Radim Kučera s „realizákem“ tady zůstali možná i opravdu dlouhá, dlouhá léta.

Teď se zeptám vyloženě prakticky a nevím, jestli mi budete moci odpovědět. Kdy bude v Teplicích dobrý trávník?

Určitě tomu tak bude nejpozději v létě. Máme v tuto chvíli s trávníkem problémy, to asi ví celá republika. Hřiště nevypadá dobře. Věřím tomu, že nám teď pomůže i vegetační období, případně reprezentační pauza. Jsme domluveni s trenérem, že trávník pošetří. My jsme trávník reklamovali, víte, že na podzim jsme jej udělali úplně nový. Bohužel do toho negativně zasáhla pandemická situace, kdy nám za prvé trávník mohl být položen až o měsíc a půl později. Nejdříve zůstal stát na hranicích, takže se bohužel nepovedlo propojit koberec se substrátem. Reklamace byla uznána, takže nejpozději do léta budeme Na Stínadlech mít, věřím tomu, kulečníkový stůl.

Divák, to je kapitola, která je nesmírně důležitá pro každý klub. Musím říct, že za ty desítky let, co fotbal komentuji a jezdím do Teplic, si říkám, že se tamní příznivec fotbalu chová trošku macešky. V době, kdy hrály Teplice o poháry, si nepamatuji, že bych viděl vyprodaný stadion.

Kapacita je velmi vysoká. Máme 18 tisíc míst, ale ani to nás neomlouvá. Myslím, že bychom náš stadion měli naplnit aspoň z větší části. Opět, je to úkol pro mě a pro zaměstnance klubu. Myslím, že to je taky o tom, abychom vysvětlovali cestu, jakou se chceme vydat. Asi nebudeme, předpokládám, vyhrávat úplně každý zápas Na Stínadlech, ale musím říci, že je důležité, aby i ty fanoušci cítili z týmu, že jde na hřiště a chce vyhrát. Jestli to pak dopadne, je už druhá věc, ale opravdu tohle možná v minulosti, ne vždycky, fanoušek cítil. Musíme především s veřejností mluvit, vysvětlovat strategii, jak se budeme a chceme chovat do budoucnosti.

Reklama

Doporučované