Hlavní obsah

Teplické oraniště. Ani miliony nestačily, trávník musí reklamovat

Foto: Profimedia.cz

Teplický trávník je momentálně v hrozné kondici. Na vině je špatné uchycení travnatého koberce.

Reklama

Náklady na udržení trávníku v alespoň ucházející formě stojí kluby desítky tisíc denně. I tak ale ligová hřiště vypadají jako oraniště. Teplice do rekonstrukce trávníku investovaly miliony, po půl roce ho musí reklamovat.

Článek

Trenér Leicesteru City Brendan Rodgers si po úvodním zápase vyřazovacího kola Evropské ligy stěžoval na kvalitu trávníku v pražském Edenu. Dle jeho slov „Hřiště nebylo ve skvělém stavu.“ O tři dny později ale sešívaní hráli zápas v Teplicích, kde hrací plocha připomínala spíše bažinu než ligový pažit.

„On je zvyklý na hřiště v Premier League, v anglické lize to je prostě třída, to se bohužel s Českem nedá vůbec porovnat. Na Chelsea jste měl pomalu strach na to hřiště šlápnout. Na naše podmínky bylo hřiště skvělé, myslím si, že momentálně nejlepší v Česku. Jemu se nedivím, ale kdyby viděl sestřih kola z české ligy, tak by byl rád, že hrál tady,“ komentoval slova anglického trenéra kouč Slavie Trpišovský.

Slavia následné utkání Na Stínadlech nedotáhla a s Teplicemi jen remizovala na otřesném terénu 1:1. „Tohle bahno, na kterém jsme každý den, bere strašně sil,“ komentoval po utkání hrací plochu Trpišovský.

Foto: Profimedia.cz

Stav teplického trávníku při nedělním utkání se Slavií.

Teplice se přitom před sezonou rozhodly pro kompletní renovaci trávníku. Rekonstrukce skláře vyšla na 7 milionů korun. Hřiště ale vypadá, že je ještě v horšímu stavu než v minulém ročníku, kdy se kvůli špatné kondici pažitu dokonce odkládaly ligové zápasy.

„Problémy s trávníkem jsme měli již v minulé sezoně. Na podzim 2019 jsme si nechali udělat sondy do podloží a zjistili jsme, že je zanesené a špatně složené, tím pádem neodtékala voda. To právě způsobilo problémy a odložené zápasy během jara v loňské sezoně. Na základě toho tak v létě proběhla velká rekonstrukce,“ řekl Seznam Zprávám Martin Kovařík, manažer marketingu a PR Teplic.

Původně na severu Čech chtěli trávník vyměnit již během koronavirové ligové pauzy, kvůli nejistotě ohledně restartu soutěže ale musel klub rekonstrukci odložit až na letní přestávku. „Aby se rekonstrukce stihla, chtěli jsme poslední zápas minulého ligového ročníku odehrát na hřišti v Ústí nad Labem. Přestože nám to bylo slíbeno, to ale nakonec nebylo možné, protože v Ústí není licencovaný stadion. Na rekonstrukci tak byla hrozně krátká doba, i tak se ale povedlo vše, co jsme chtěli. Vyměnili jsme podloží a navezli na to travnaté koberce,“ přiblížil proces renovace hrací plochy Kovařík.

V únoru ale Česko zasáhly teploty hluboko pod bodem mrazu a velké návaly sněhu. Stav teplického hřiště se během několika dní opět výrazně zhoršil. „Dokud počasí vegetaci přálo, nebylo znát, že by s hrací plochou bylo něco špatně. Nyní se ale ukázalo, že travnaté koberce se po rekonstrukci neuchytily a hřiště dostávalo pořádně zabrat,“ popsal teplický mluvčí.

Klub se tak rozhodl hřiště reklamovat. „Dodavatel sám uznal pochybení a jsme domluvení, že v létě proběhne další rekonstrukce. Naštěstí problém už není v podloží trávníku, voda, na rozdíl od doby před rekonstrukcí, z hřiště odtéká. Bude se tedy měnit už jen vrchní vrstva trávníku.“

Do té doby ale čeká teplické minimálně ještě osm domácích utkání, která musí na nevyhovující ploše odehrát. Trávníkáři moc možností, jak trávník dostat do lepší kondice, ale nemají. „Tím, že hrajeme v zimních měsících, se moc udělat nedá. Vyhřívání trávníku samozřejmě pomáhá, aby se z hřiště odpařovala voda a sníh, ale nepomůže vegetaci. Můžeme tak na hrací plochu vysázet tunu travního semene, ale tráva prostě nevyroste. V tenhle moment se tak trávník snažíme dát dohromady alespoň válcováním, aby bylo hřiště v rámci možností hratelné,“ vysvětlil manažer teplického marketingu a PR Kovařík.

Regulérnost hřiště před každým utkáním zhodnocuje LFA. V případě, že je před utkáním špatné počasí, nebo je terén rizikový, vyšle vedení ligy do dějiště zápasu svého zástupce. „LFA v takovém případě posílá svého technického delegáta na stadion den předem, aby zkontroloval hrací plochu a nestalo se, že by hostující tým dorazil na stadion a zápas by byl kvůli nezpůsobilé hrací ploše odložen. Delegát také měří teplotu na několika místech a kontroluje vyhřívání. Tímto jsme vždy prošli bez námitek. Víme, že plocha má do ideálu hodně daleko, ale v rámci možností je dle delegátů a rozhodčích hratelná, proto se utkání odehrála,“ dodal Kovařík.

Reklama

Doporučované