Hlavní obsah

Cambridgeská univerzita zveřejnila Hawkingovu doktorskou práci. Lidé podle něj mají přemýšlet o svém místě ve vesmíru

Univerzita dala Hawkingovu doktorskou práci v digitalizované formě volně ke stažení s tím, že už tak patří mezi nejžádanější v jejím online depozitáři.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Doktorská práce Stephena Hawkinga, teoretického fyzika, je nově zpřístupněná na webových stránkách Cambridgeské univerzity. Podle Hawkinga má dokument lidi podnítit k tomu, aby se dívali vzhůru ke hvězdám, ne dolů do země.

Článek

Svou práci s názvem Properties of Expanding Universes (v češtině Vlastnosti rozšiřujícího se vesmíru) vědec obhájil v roce 1966, kdy mu bylo 24 let. Nyní čtyřiasedmdesátiletý Hawking patří k nejznámějším absolventům univerzity a zároveň k vědeckým osobnostem světového významu.

Výrazně přispěl zejména k různým odvětvím kosmologie, aplikované matematiky a teoretické fyziky a proslavil se mimo jiné knihou Stručná historie času, jež se stala mezinárodním bestsellerem.

Hawking, který je kvůli nemoci ochrnutý a neschopný řeči, vyjádřil přání, aby byl dokument zveřejněn. Lidé podle něj mají přemýšlet o svém místě ve vesmíru a pokoušet se pochopit jeho smysl. Zároveň doufá, že zveřejnění práce podnítí čtenáře k tomu, aby se o svůj výzkum podělili také.

Univerzita dala Hawkingovu doktorskou práci v digitalizované formě volně ke stažení s tím, že už tak patří mezi nejžádanější v jejím online depozitáři.

Reklama

Související témata:

Doporučované