Hlavní obsah

Čaputová: Můžeme být hrdí, ale nevracejme se do stavu před koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová při projevu v Národní radě.

Reklama

Nevracejme se do stavu společnosti před koronou, vzkázala lidem Zuzana Čaputová ve své první zprávě o stavu republiky. Prezidentka pochválila Pellegriniho i Matovičovu vládu za zvládnutí koronakrize, ale jinak nešetřila kritikou.

Článek

Slovenská prezidentka dopředu avizovala, že její projev o stavu republiky bude kvůli pandemii koronaviru jiný než ty, na které jsou lidé doteď zvyklí. Právě téma koronaviru a pandemie bylo ve zprávě ústřední, prolínalo se i ostřejšími pasážemi o korupci a nefunkční justici v zemi.

„Zvládli jsme to“

„Zpráva o stavu republiky by za jiných okolností byla především mojí reflexí na to, co všechno v naší republice funguje, kde je potřeba přidat a kde udělat ráznější změnu. Odeznívající pandemická krize ale tuhle reflexi udělala za mě,“ začala prezidentka Zuzana Čaputová svůj vůbec první projev o stavu republiky.

Za zvládnutí epidemie pochválila obě vlády, které se vyměnily v okamžiku ostrého začátku krize. „Končící vláda Petera Pellegriniho i nastupující vláda Igora Matoviče udělaly správné rozhodnutí ve správném čase, což přispělo k tomu, že má Slovenská republika v porovnání se sousedy nejméně obětí na nemoc covid-19,“ zmínila prezidentka.

Pochvaly a ocenění za zvládnutí krize se dostalo i zdravotníkům, pracovníkům sociálních zařízení, řidičům, prodavačkám, armádě a mnoha dalším profesím. Na Slovensku podlehlo koronaviru 28 lidí, nakazilo se jich 1 526.

Foto: Profimedia.cz

Zuzana Čaputová při projevu před poslanci.

V dalších pasážích svého projevu už byla Čaputová výrazně kritičtější. Nejostřejší pasáž týkající se korupce a stavu justice a právního státu si nechala na závěr své řeči.

„Jak je možné, že korupční síť služeb a protislužeb se roky rozvíjela a nerušeně fungovala bez toho, aniž by došlo k jakémukoliv zpochybnění selhávajících soudců a prokurátorů, ať už zvenku, nebo zevnitř těchto systémů? Odpověď je poměrně jednoduchá – protože jim v tom nikdo nebránil,“ řekla Čaputová na adresu slovenské justice s odkazem na zprávy, které se dostaly na povrch po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

O štěpení společnosti i „infodemii“

Konzervativcům v parlamentu, kteří nedávno navrhli mimo jiné zpřísnění protipotratové legislativy, Čaputová mezi řádky vzkázala, ať takovými tématy nerozdělují společnost. V kulturně-etických tématech je podle liberální prezidentky potřebná společenská a odborná debata a empatické vyslechnutí oponentů, ke kterým teď nedošlo.

Poslancům také připomněla, že mají hájit i zájmy voličů, jejichž hlasy ve volbách propadly. V parlamentu totiž po únorových volbách chybí poslanci stran maďarské menšiny i liberálů.

Vládu prezidentka vyzvala k tomu, aby věnovala pozornost zdravotnictví, seniorům a zařízením sociálních služeb, ale i ekologickým tématům. Čas na velké změny je podle ní i ve školství. Zároveň varovala před dezinformacemi a šířením falešných zpráv. Proti „infodemii“, jak problém Čaputová nazvala, musí stát aktivně bojovat a nesmí ji přehlížet.

Kabinetu přímo zvolená prezidentka jasně naznačila, aby nezneužíval institut zkráceného legislativního řízení. „Pro dobré nastavení našich vztahů chci předem oznámit, že pro mě budou těžko akceptovatelné zákony ve zrychleném legislativním procesu, pokud pro ně nebude zákonný důvod, a také zákony přijaté v podobně takzvaného přílepku,“ upozornila poslance Čaputová.

Hlava státu hovořila i o zranitelnosti slovenské ekonomiky, která je závislá na automobilovém průmyslu. „Hospodářský model, který byl založený na nízkých mzdách a na lákání přímých zahraničních investic, se už podle všeho vyčerpal,“ zkritizovala Čaputová dosavadní přístup vlád k ekonomice.

Reklama

Související témata:

Doporučované