Hlavní obsah

Cash Only: Ministryně Schillerová a dluhové perpetuum mobile

Foto: Seznam Zprávy

Kde je postcovidový hospodářský růst, o kterém mluvil premiér Babiš i ministryně financí Schillerová?

Reklama

Martin Jašminský, Zuzana Kubátová a Jiří Zatloukal komentují dění v českém byznysu. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Není důvod nezačít pozitivní zprávou. Během poslední doby mi nezávisle na sobě několik byznysmenů a právníků, kteří se pohybují na mezinárodním poli, říkalo, že dobré jméno Česku v zahraničí dělá Daniel Křetínský, majitel rozpínavé skupiny EPH.

Jeho styl je „západní“, umí udělat dojem na sofistikované manažery, ale dobře jedná i s Peltou. Má kvalitní vzdělání, které přesahuje rámec byznysu i práva směrem k výtvarnému umění, a hlavně umí efektivně dosáhnout svého. Ostatně patří v zahraničí k nejaktivnějším českým podnikatelům, jak ukázal tento týden nákupem West Hamu.

Kvalitní vzdělání není vizitkou českých byznysmenů „starého střihu“, jsou to většinou selfmademani, kteří vyrůstali za socialismu a po revoluci „urvali“ tu svou fabriku, kde pracovali od 18 let, nebo se k ní dostali během privatizace. Naopak nová garda, ke které patří i skupina Pale Fire Capital, je na tom o poznání lépe a má globální ambice.

Dost ale chvály, protože tak světlá budoucnost Česko zase nečeká. Podle posledních dat zanechává Babišův kabinet Česko ve výrazně horší kondici, než ještě před pár týdny ministryně Schillerová uváděla. Tempo inflace dosáhlo téměř šesti procent a předpokládaný růst ekonomiky na příští rok je anemický. Vyšší úrokové sazby zcela spolehlivě vykonají také svou práci. Kde je tedy ten postcovidový hospodářský růst, o kterém mluvil premiér Babiš i ministryně financí Schillerová?

Ještě před půl rokem se všichni obávali růstu nezaměstnanosti (včetně mě, přiznávám), ale ta nepřišla. Lidí je naopak po odchodu Ukrajinců a dvou vlnách pandemie nedostatek, a veškeré „investice do lidí“ a „investice do spotřeby“, jak to ráda ministryně Schillerová nazývala, tak vyústily pouze do vysoké inflace.

Spotřeba nikdy nezajistí hospodářský růst do budoucna. Ten zajistí jen investice do kapitálové výbavy, do nových továren, rychlejších dálnic, technologické infrastruktury, podpory kapitálového trhu, lepších úřadů, a hlavně do vzdělání. Kromě zvedání platů učitelů, což je naprosto chvályhodné, jsem žádné jiné investice tohoto druhu od minulé vlády neviděl.

Daňové inkaso státu se tudíž propadá, a propadne se i tuzemské HDP, až se „spotřeba lidí“ začne vytrácet. A už to vidíme například na údajích bank, co se týče karetních operací, což je citlivý indikátor. Lidé mají obavy a velmi opatrné začínají být podle bankéřů i firmy, které odkládají své investice, které měly ekonomiku táhnout dopředu.

Situace zpomalování ekonomiky v kombinaci s vysokou inflací neboli stagflace není ideální. Zrušením superhrubé mzdy, zrušením daně z nabytí nemovitých věcí nebo zvyšováním důchodů nad rámec povinné valorizace se Česko propadlo mezi evropské státy, které mají nejvyšší strukturální schodek veřejných financí (očištěný o vliv hospodářského cyklu).

Jestli tedy ministryně Schillerová tvrdila, že se nám její „investice do spotřeby“ a „investice do lidí“ v budoucnu vrátí, tak se nám nevrátí. Leda, že bychom vynalezli dluhové perpetuum mobile, a dokázali si půjčovat do konce věků. Než se nám to však vynalézt podaří, budou v Česku rozpočtové schodky dál ve stamiliardách korun. Ale to už na ministerstvu bude někdo jiný. Hádejte, kdo na to doplatí? Nebudou to zase „lidé“?

Zajímají vás plány Alzy na expanzi ve Francii, investice PPF do výroby jachet nebo covidové potíže českých podnikatelů? Přihlaste se k odběru Cash Only a kompletní newsletter budete každý pátek dostávat do své schránky.

Reklama

Související témata:

Doporučované