Hlavní obsah

Část náhrobků z židovských hřbitovů na Vysočině čeká restaurování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost Matana spravující židovské památky bude letos pokračovat v restaurování náhrobků několika židovských hřbitovů na Vysočině. Práce začnou zřejmě v květnu.

Článek

Náklady na letošní etapu jsou více než milion korun. ČTK to řekl Mojmír Malý ze společnosti Matana.

„Všechny práce spočívají v restaurování rozbitých povalených náhrobků, musí na to být trochu příznivé teplotní podmínky, předpokládám, že v květnu by se na některém ze tří hřbitovů mohlo začínat,“ řekl Malý. V plánu jsou práce na hřbitovech v Golčově Jeníkově a Habrech na Havlíčkobrodsku a v Polné na Jihlavsku.

Oprava židovských hřbitovů je finančně i časově náročná. Příspěvek na opravu už přislíbil Kraj Vysočina. Radní doporučili zastupitelům schválit celkový příspěvek 407 tisíc korun. „Programy Vysočiny jsou podmíněny finanční spoluúčastí měst a obcí, na kterých se památky nacházejí, což si ne každý může dovolit. Tato tři města ale přispívají pravidelně již více než deset let, což je známka hlubokého zájmu,“ řekl Malý.

Všechny hřbitovy jsou podle něho už částečně opravené. Patří Židovské obci v Praze, pro kterou je Matana servisní organizací. „Celkem se po republice staráme o asi 270 židovských hřbitovů a prakticky nikde se nenajde místo, kde by se doteď na nic nesáhlo,“ řekl Malý.

V Polné se začal hřbitov opravovat v roce 2011. Hřbitov s rozlohou okolo 3500 čtverečních metrů má přes 1100 náhrobků datovaných od roku 1683. Počátkem 90. let minulého století byly většinou značně poškozené - vykloněné, vyvrácené nebo i rozbité na několik kusů.

Hřbitov v Golčově Jeníkově má i obřadní síň, která je podle Malého v relativně dobrém stavu. Podobně jako v Polné je na něm více než 1000 náhrobků, nejstarší s čitelným nápisem je ze 16. století.

Ročně se podle Malého stihne na každém z hřbitovů opravit okolo 60 náhrobků. V Polné a Golčově Jeníkově je tak práce ještě asi na deset let. „V Habrech už se blížíme k cíli, protože má mnohem méně náhrobků, je to asi na dva roky,“ řekl Malý. Hřbitov v Habrech založený v 17. století má přibližně 250 kamenných náhrobků.

Reklama

Doporučované