Hlavní obsah

Část respirátorů rozdáme. Firma plánuje, jak zužitkuje dar z Tchaj-wanu

Foto: Shutterstock.com

Situace na českém trhu se od března výrazně změnila. Konkurence mezi výrobci a prodejci respirátorů je vysoká, úspěch už není samozřejmost.

Reklama

Pražská firma InoCure založila se společností Good Mask Evropské centrum pro vývoj a výrobu respirátorů. Možná nakonec převezmou všech pět výrobních linek darovaných z Tchaj-wanu.

Článek

Měl to být výraz vděku tchajwanského lidu za podporu, kterou se mu dostalo při zářijové návštěvě českých senátorů v čele s předsedou horní parlamentní komory Milošem Vystrčilem. Hodnotný dar v podobě pěti automatizovaných linek na výrobu roušek a respirátorů od tchajwanské firmy Autoland Technology nakonec skončí v rukou domácích podnikatelů. Buď celý, nebo z větší části.

Stát možná vyjde z celé akce úplně naprázdno, byť jeho zástupci se jednání o převzetí daru několik měsíců účastnili. Nešlo jen o senátory, ale i o premiéra Babiše, vicepremiéra Havlíčka či ministra zahraničí Petříčka.

Potvrzují se předchozí informace redakce Seznam Zpráv, že příjemcem daru bude pražská biotechnologická společnost InoCure, výrobce nanomateriálů. Ta ale nakonec spojuje síly s další pražskou firmou Good Mask (výrobce respirátorů FFP2). V minulých dnech založily společnost s ručením omezeným Evropské centrum pro vývoj a výrobu respirátorů.

Můžeme převzít všechno

Právě tato nová firma, kterou zakladatelé vlastní rovným dílem, má linky darované z Tchaj-wanu provozovat. Nakonec to vypadá, že možná i všech pět, ačkoliv senátoři a představitelé Ministerstva průmyslu donedávna uváděli, že stát si alespoň jednu linku ponechá - když už nenašel cestu, jak ve veřejném sektoru zužitkovat všechny. Měl ji převzít Technický a zkušební ústav stavební v Praze, který spadá pod resort průmyslu.

„To je pořád v jednání. My chceme, aby stát jednu linku převzal, uvidíme, zda najdou cestu, jak to zvládnout. Pokud ne, můžeme převzít všechno,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv manažer firmy InoCure Matej Buzgo.

Otázkou zůstává, co z tohoto vrcholnými politiky prezentovaného daru budou nakonec mít občané České republiky. Zástupci firem InoCure a Good Mask mluví o tom, že bude zajištěna „česká linie“ celého výrobního procesu, která by měla i umožnit okamžitě reagovat na případné potřeby státu.

Majitelé prý budou klást důraz na český původ všech hlavních materiálů k výrobě respirátorů. Při zapojení vícero českých subdodavatelů zůstane veškerý profit a hlavní přidaná hodnota v Česku, též vývoj a inovace.

Firmy se zároveň zavazují, že část výroby ochranných pomůcek budou dávat zdarma na humanitární účely. „Humanitární činnost je zcela zásadní a všechny subjekty se zavazují k dodávce 5 procent měsíční produkce,“ uvedl Matej Buzgo. Mohlo by prý jít i o statisíce respirátorů každý měsíc, pokud se výroba dostane na patřičnou úroveň.

S tchajwanskou firmou Autoland Technology chtějí Češi nadále úzce spolupracovat na asijském trhu i na trhu Evropské unie.

Až půl milionu respirátorů denně

Zatím jde ale jen o plány, samotné linky je třeba do Česka nejdříve dopravit a zprovoznit.

Majitel společnosti Good Mask Martin Ladyr nicméně věří, že se ve spojení s InoCure stanou klíčovými hráči na českém trhu s ochrannými pomůckami. „Získáním dalších výrobních kapacit v rámci spolupráce uvnitř Evropského centra pro vývoj a výrobu respirátorů se naše výrobní kapacity zvýší až k úrovni 500 tisíc respirátorů denně, což z nás činí nejen bezkonkurenčně největšího výrobce v ČR, ale i velice významného hráče v rámci celé EU,“ uvedl Ladyr.

Věří, že se velké objemy výroby projeví i v příznivých cenách. „Při tomto množství se nám podaří dosáhnout i vysokých úspor nákladů, což koncovou cenu našich respirátorů výrazně zlevní. Nebudeme se muset obávat ani přímé cenové konfrontace s čínským dovozem,“ soudí.

Trh je saturován

Celá akce ale budí určité rozpaky mezi ostatními českými výrobci roušek a respirátorů.

„Jde o to, že trh je dnes už z větší části saturován. Výrobních kapacit je spíše nadbytek. Není tu už zdaleka takový hlad po rouškách a respirátorech, jaký byl v jarních měsících,“ upozorňuje Jiří Kůs, spoluzakladatel domažlické výrobní firmy nanoSPACE a také předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR.

Česko je ještě více než domácími produkty zaplaveno výrobky z Číny. Asijskou produkci ve velkém nakupuje i stát, například skrze Ministerstvo vnitra. Někteří domácí výrobci dokonce nevylučují, že slibně rozjetou výrobu začnou zase omezovat.

Jak se v tržní ceně projeví fakt, že nové Evropské centrum pro vývoj a výrobu respirátorů bude vyrábět na linkách, které nemusí platit, se teprve ukáže. „Žádnou zášť vůči nim necítím, ale máme jistou obavu, aby na trhu nezačali podsekávat ceny,“ říká ředitel a spolumajitel roudnické výrobní firmy Pardam Jan Buk.

Reklama

Související témata:

Doporučované