Hlavní obsah

Čečenská pětice zavraždila ruského opozičníka Němcova, rozhodl soud. Hrozí jim doživotí

Pět Čečenců shledal soud vinnými v souvislosti s vraždou ruského opozičního politika Borise NěmcovaVideo: Ruptly

 

Reklama

Oblastní soud v Moskvě vynesl verdikt nad Čečenci souzenými kvůli vraždě někdejšího opozičního politika Borise Němcova.

Článek

Porota oblastního vojenského soudu v Moskvě dnes shledala vinnými pět Čečenců, kteří byli obviněni z vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova. Hrozí jim doživotí, informovala agentura TASS.

Deset z dvanácti porotců rozhodlo, že hlavní vykonavatel vraždy Zaur Dadajev je vinen. Další čtyři Čečence porota označila za spolupachatele.

Zaur Dadajev, který politika zastřelil, byl hlavním aktérem celé akce. On a další čtyři Čečenci měli za zabití Němcova dostat v přepočtu téměř 6 milionů korun. Příbuzní opozičního vůdce se obávají, že ten, kdo vraždu objednal, se nikdy nenajde.

Dalšími čtyřmi obžalovanými jsou Anzor Gubashev, Shagid Gubashev, Ramzan Bakhayev a Tamerlan Ekserkhanov. Ti všichni jsou považováni za spolupachatele. Šestý muž, Beslan Shabanov zemřel poté, co byl zadržen v Čečensku. Všichni obvinění popírají.

Bývalého místopředsedu vlády z 90. let a kritika současného režimu v Rusku Borise Němcova zastřelili před dvěma roky v únoru. Pětice Čečenců se během vyšetřování k činu přiznala, u soudu však své výpovědi označila za vynucené.

Reklama

Související témata:

Doporučované