Hlavní obsah

Čech odsouzený ve Francii za pašování migrantů byl propuštěn

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Reklama

Článek

Český řidič, kterého v roce 2018 francouzský soud poslal do vězení za pašování migrantů, je na svobodě. ČTK informaci v pátek potvrdil europoslanec Tomáš Zdechovský, který se případu dlouhodobě věnuje. Jiří Sagan si odpykal dvouletý trest, nyní se podle Zdechovského zdržuje ve Španělsku.

V roce 2018 francouzská policie při kontrole Saganova kamionu v přístavním městě Calais objevila skupinu patnácti Iráčanů. Soud později Čechovi uložil za pašování migrantů nejdříve trest vězení v délce 18 měsíců, loni jej zpřísnil na dva roky.

Řidič dlouhodobě tvrdí, že o migrantech v nákladovém prostoru nevěděl. Podle něj do návěsu vlezli, když spal.

„Pan Sagan je na svobodě,“ řekl v pátek ČTK europoslanec Zdechovský. Podle něj byl řidič tento týden krátce v Česku na návštěvě rodiny. Nyní už je ale ve Španělsku, kde žije jeho partnerka. Sagan v době zatčení pracoval pro španělského dopravce.

Podle českého europoslance Saganova kauza ale propuštěním nekončí, neboť je podána stížnost ke kasačnímu soudu. „Jsme připraveni táhnout to i do Štrasburku,“ dodal Zdechovský s odkazem na Evropský soud pro lidská práva. Europoslanec je přesvědčen, že Sagana francouzský soud odsoudil „neoprávněně“.

Francouzský soud uložil Saganovi s trestem odnětí svobody také čtyřletý zákaz vstupu na území Francie. Po propuštění z francouzského vězení byl tak deportován do Česka.

Reklama

Doporučované