Hlavní obsah

Čekají nás další teplé dny, výrazné ochlazení pravděpodobně nepřijde ani po Novém roce

Meteoblog Petra Dvořáka na středu 26. prosince 2018.Video: Petr Dvořák

 

Reklama

Teplé vánoční počasí sice ke konci roku vystřídají nižší teploty, nepůjde však o tak velký propad, jak meteorologové původně odhadovali. Ani letos tak počasí nepokoří rekord, který padl před 40 lety.

Článek

Blíží se 40. výročí vpádu extrémně studeného vzduchu. Šlo o jeden z nejprudších přechodů počasí, které naše statistiky pamatují. Na Vánoce roku 1978 panovalo relativně teplé počasí, denní teploty kolem Štědrého dne přesahovaly i 10 stupňů Celsia.

Totéž platilo i pro Silvestr. Na oslavy lidé vyráželi v lehkém oblečení a nestačili se divit, když se vraceli domů – teploty kvůli náhlé výměně vzduchových mas nad jižní a střední Evropou znenadání poklesly až o 30 stupňů. Extrémně rychlá změna počasí tehdy na mnoha místech zapříčinila energetickou krizi.

Obdobně prudký přechod nás však v tomto roce rozhodně nečeká. Denní teploty se podle Českého hydrometeorologického ústavu i v následujících dnech budou držet spíše nad nulou. Středa bude zatažená až oblačná, na severu a severovýchodě Česka bude slabě pršet. V polohách nad 700 m by mělo i sněžit.

Reklama

Doporučované