Hlavní obsah

Čekání na vakcíny. Ministerstvo řeší selhání distributora AstraZenecy

Foto: Shutterstock.com

Distribuci vakcín proti covidu-19 od společnosti AstraZeneca má na starosti společnost Alliance Healthcare.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví krajům adresovalo zprávu, ve které přiznalo, že stát musí nastavit nový systém komunikace s distributorem Alliance Healthcare. „Aby z jeho strany nedocházelo k dalším selháním,“ stojí v dopisu.

Článek

Už od začátku března jsou do očkování zapojeni praktičtí lékaři, kteří si už na začátku měsíce stěžovali především na nedostatek vakcín a také na spolupráci s distributorem Alliance Healthcare. Ten byl vybrán koncem února jako hlavní distributor očkovací látky AstraZeneca.

Společnost měla zavážet očkovací látky přímo do ordinací praktických lékařů na téměř dva tisíce adres, což se podle praktiků i některých krajských koordinátorů nestalo a kraje si musely vakcínu pro praktiky distribuovat samy.

Problém nyní řeší podle informací Seznam Zpráv také ministerstvo zdravotnictví, jež na začátku týdne krajům zaslalo zprávu, ve které hejtmanům říká, aby si distribuci vakcíny zařídili na dva týdny sami.

Už v úvodu zprávy resort zdravotnictví píše, že kraje si mají distribuci pro své praktiky zařídit samy především proto, že AstraZeneca oznámila, že dodávky vakcín pro Česko omezí téměř o polovinu. „V 11. a 12. týdnu prosím rozdělte přidělené množství AstraZenecy pouze do očkovacích míst tak, aby mohla být očkovací látka následně rozdělena mezi praktické lékaře. Přímá distribuce do ordinací praktických lékařů nebude v 11. a 12. týdnu prováděna,“ píše ministerstvo ve zprávě, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici. „Tento postup nám zároveň umožní nastavit nový systém komunikace s distributorem tak, aby z jeho strany nedocházelo k dalším selháním,“ stojí následně v dokumentu.

Podle jednatele Alliance Healthcare Jana Rohrbachera k žádnému pochybení nedošlo. „My jsme pouze servis, kterým nás pověřil stát, to zboží je státu, takže my plníme pokyny státu. Plníme podmínky smlouvy a víc k tomu říkat nebudu,“ řekl Seznam Zprávám Rohrbacher.

Podmínky smlouvy a komunikace s distributorem řešilo podle informací Seznam Zpráv ministerstvo a zástupci pojišťoven už minulý pátek. „Mohu potvrdit, že v průběhu minulého týdne proběhlo koordinační jednání mezi zástupci ministerstva zdravotnictví, zdravotních pojišťoven a distributora vakcíny,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí VZP Vlastimil Sršeň. „Řešili se pouze dílčí technické a operativní záležitosti, obzvláště týkající se počátku distribuce,“ doplnil.

Seznam Zprávy se ptaly také resortu zdravotnictví, jaké konkrétní problémy s distributorem řešil. Na dotazy ministerstvo zatím nereagovalo.

Podle hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové (STAN) distribuci očkovací látky AstraZeneca provázely problémy od začátku a to, že distributor nyní nebude dva týdny dodávat vakcíny praktikům, pomůže ministerstvu vyřešit problémy se společností Alliance Healthcare. „Od této 14denní změny si slibuje ministerstvo zdravotnictví získání času na přenastavení spolupráce s tímto distributorem,“ napsala Seznam Zprávám Pecková. Distribuce bude v krajích probíhat prostřednictvím očkovacích míst, nikoliv přes vysoutěženého distributora.

„Distribuce bude prováděna prostřednictvím očkovacích míst, tedy zejména prostřednictvím nemocničních lékáren, kde si praktici vakcíny budou muset vyzvednout sami. Ale budou alespoň moci být rozděleny na menší části než je 100 dávek,“ doplnila.

Kvůli podmínce, že distributor může praktikovi dát pouze 100 očkovacích dávek, to dovedlo Jihočeský kraj už na počátku března k tomu, že si vakcíny praktikům distribuují sami. „V našem kraji si to řešíme od začátku sami, a to především proto, že distributor vozí praktikům sto dávek, což je pro nás moc vzhledem k tomu, že dostaneme 1 700 dávek pro praktiky a v kraji máme 120 praktiků. Dávky by dostal jenom zlomek z nich,“ řekl Seznam Zprávám hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Stejný přístup jako v Jihočeském kraji volil také Zlínský kraj nebo Liberecký kraj. Podle tamní krajské koordinátorky určené pro praktiky Zuzany Kofferové společnost Alliance Healthcare dosud rozvážela léky hlavně do lékáren a nemocnic a podlé ní firma nemá vybudovanou distribuční síť ordinací a zatím se o to ani nesnaží.

Reklama

Doporučované