Hlavní obsah

Celníci se bojí, že v létě Česko znovu zaplaví pančovaný alkohol

Zaplaví Česko opět pančovaný alkohol?

 

Reklama

Evropská unie schválila nová pravidla pro denaturaci lihu. A i když kvůli nim ČR podala žalobu, v srpnu začnou nejspíš platit.

Článek

V polovině letních prázdnin mají země Evropské unie přejít na společnou směs pro denaturaci lihu. Takový líh se používá při technické výrobě - třeba do ostřikovačů. Nově povolená směs je však podle českých úřadů slabá a snadno odstranitelná. Testy Celní správy navíc ukázaly, že se dá poměrně snadno i vypít.

Protesty tuzemských úřadů však nebyly úspěšné. Evropská komise sice uznala dílčí chyby při přípravě návrhu, avšak proces to již zřejmě nezastaví.

Česko by tak už od srpna mohl opět zaplavit pančovaný alkohol, obávají se celníci. Aktuálně používaný denaturovaný líh totiž obsahuje přísady jako bitrex, solventní naftu, petrolej nebo benzin, které mají zabránit v jeho konzumaci a způsobí nejenom hořkou chuť, ale i zápach. I tak ho ilegální výrobci byli schopni třeba savem či chlornanem sodným a filtrací „vyčistit". Nový denaturát by podobnými úpravami už při podvodech procházet nemusel.

Šéf Celní správy Milan Poulíček o denaturovaném lihu.

Ještě v roce 2012 tuzemská lihovarnická unie odhadovala, že falešný alkohol zaujímá 15 až 20 procent celkové výroby v České republice. Pak ale přišla metanolová aféra, která si vyžádala 48 životů. Od té doby se černý trh s alkoholem zmenšil.

Reklama

Doporučované