Hlavní obsah

Celorepubliková stávka řidičů autobusů bude příští čtvrtek, trvat může i déle

Celorepubliková stávka řidičů autobusů bude příští čtvrtek, řekly odbory.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Stávka řidičů linkových autobusů kvůli nízkým mzdám se uskuteční 6. dubna. Odbory ji plánují jako celorepublikový protest od 00:00 do 24:00.

Článek

Předsednictvo odborového svazu dopravy vyzvalo řidiče autobusů z celé České republiky k aktivní stávce, která se uskuteční ve čtvrtek 6. dubna. Kraje zatím s rozhodnutím o případné náhradě linkové dopravy vyčkávají. Asociace krajů ale upozornila na to, že dopravci musejí i v den stávky zajistit, aby se lidé dostali do práce, jinak by porušili platné dohody.

Zatím se počítá s 24hodinovým trváním, předseda svazu Luboš Pomajbík ale v rozhovoru pro Seznam Zprávy přiznal, že pokud to bude nutné, potrvá stávká déle nebo se zopakuje.

„Samozřejmě je možné, že jedna 24hodinová stávka nebude stačit k prosazení našich oprávněných požadavků," řekl redakci Seznam Zprávy Luboš Pomajbík.

Většina řidičů autobusů má totiž stále nižší platy, než jim bylo přislíbeno vládním nařízením. Často došlo k navýšení jen o příspěvek za technologickou přestávku, to je ale podle Pomajbíka nedostatečné. Ke zvyšování mezd se staví negativně v Jihomoravském, Ústeckém a Jihočeském kraji, nejhorší postoj má podle něj hejtman Pardubického kraje.

„Hejtman Pardubického kraje řekl, že je ochoten přidat jen na mzdu 16 400 korun hrubého a víc ho nezajímá," dodal zklamaný Pomajblík, který očekává, že se do stávky zapojí většina řidičů.

Proč se situace tak vyhrotila a jak se hledaly peníze na platy řidičů?

Kraje se s vládou nedohodly, finance na mzdy řidičů zatím nedostanou.

Níže si pak můžete pustit, jak odborový předák Luboš Pomajbík vysvětluje, proč si řidiči autobusů zaslouží přidat.

Luboš Pomajbík vysvětluje, jak náročná je práce řidičů linkových autobusů.Video: Marie Vladyková

Reklama

Související témata:

Doporučované