Hlavní obsah

Centrum, které v Brně pomáhá nevidomým, otevřelo pro veřejnost novou budovu

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Pracovníci Tyflocentra, které pomáhá nevidomým a slabozrakým, dnes pro veřejnost otevřeli novou budovu v Chaloupkově ulici v Brně-Králově Poli.

Článek

Název Domu služeb pro nevidomé Josefa Chaloupky je na průčelí vyvedený v Brailleově slepeckém písmu. Centrum se zaměřuje na všestrannou pomoc lidem z Brna a okolí.

„Klienti zde najdou pracovní uplatnění, budou se moci vzdělávat, získávat nové dovednosti a smysluplně trávit volný čas,“ řekl Jan Šnyrych, viceprezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých.

Tyflocentrum nabízí například služby průvodců a cvičitelů nebo sociální rehabilitaci, tedy osvojení si dovedností, které klienti uplatní v běžném životě. Pracovníci centra připravují přednášky, sportovní aktivity pro nevidomé nebo exkurze do míst, kam by se zrakově postižení obvykle nedostali.

Budova je zkolaudovaná od 20. listopadu 2020, ale kvůli omezením spojeným s pandemií si ji lidé mohli prohlédnout až dnes. „Přidali jsme akustické panely proti odhlučnění, které plánujeme rozšířit do dalších pater. V budoucnu přibude i prodejna kompenzačních pomůcek pro nevidomé,“ uvedla ředitelka centra Hana Bubeníčková.

Pozvání k prohlídce dostali i obyvatelé Brna. Mohli si dnes posedět v Kavárně ve tmě, poslepu tvořit v dílně nebo vyzkoušet práci s počítačem přizpůsobeným pro uživatele s vadou zraku.

Přestavba stála 50 milionů, téměř 42,5 milionu poskytlo ministerstvo pro místní rozvoj, přispěl také brněnský magistrát, Jihomoravský kraj a pomocí sbírky i drobní dárci.

Reklama

Doporučované