Hlavní obsah

Cenu Michala Velíška převzal zachránce hocha spadlého do septiku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Cenu Michala Velíška si dnes v Primátorské rezidenci na Mariánském náměstí v Praze převzal pětačtyřicetiletý Petr Marák.

Článek

Letos v srpnu zachránil malého chlapce, který při rodinné oslavě během hry s dětmi spadl za tmy do plného septiku. Porota do letošního finále vybrala z více než 80 nominací další dva příběhy, držitele ceny znovu zvolila veřejnost hlasováním na webu. Ocenění se uděluje na počest střihače televize Nova Velíška, který byl 13. září 2005 zabit na Karlově náměstí, když se před násilníkem zastal neznámé mladé ženy.

Hlavní cenou, kterou Nadace ADRA a televize Nova udělily letos popatnácté, je plastika anděla. Všichni finalisté obdrželi stříbrné pamětní medaile. Letos to vedle Maráka byli Pavel Kott, Vlastimil Zajíček a Ivo Raisr. Kott se Zajíčkem letos v lednu vytáhli z ledové vody čtyřčlennou posádku auta, které po střetu s protijedoucím vozidlem skončilo v rybníku. Raisr loni v září bez předchozí zkušenosti dovezl do bezpečí plně obsazený autobus, jehož řidič při jízdě u Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku zkolaboval.

Slavnosti se dnes kvůli opaření proti šíření koronaviru zúčastnilo pouze povolených deset osob. „To však neznamenalo, že akce byla méně významná. Vždyť statečné postoje je třeba oceňovat stejně rozhodně, jak odhodlaně byly vykonány. Navzdory pandemii,“ sdělila ČTK koordinátorka projektů Nadace ADRA Iva Fundová Macková.

Velíšek se v září 2005 zastal v parku na pražském Karlově náměstí dívky, kterou obtěžoval a ohrožoval pistolí jedenatřicetiletý recidivista David Lubina. Útočník po Velíškovi, který byl tehdy na procházce s roční dcerou v kočárku, dvakrát vystřelil. Televizní střihač Novy útok nepřežil. Lubina byl později odsouzen k 25 letům vězení. Velíška vyznamenal v říjnu 2005 prezident Václav Klaus medailí Za hrdinství in memoriam.

Cena nesoucí jméno Michala Velíška je určena těm, kteří pomohli zachránit život druhého člověka. Nesmí jít o profesionály, záchranáře, hasiče, vojáky či lékaře.

Reklama

Související témata:

Doporučované